17 kilometrů bez strojvedoucího. Na Slovensku ujela na hlavní trati lokomotiva

Lokomotiva řady 182 společnosti Lokorail. Ilustrační foto: Lokorail.skLokomotiva řady 182 společnosti Lokorail. Ilustrační foto: Lokorail.sk

Pravděpodobnou příčinou bylo nedostatečné zajištění odstavené lokomotivy.

Na více než hodinu byl včera přerušen provoz na jedné z hlavních slovenských tratí. Důvodem byla  mimořádná událost, kdy ze stanice Spišská Nová Ves vyjela samovolně lokomotiva, zřejmě kvůli špatnému zajištění.

O události na trati Žilina – Košice informovala slovenská média, například SME.sk. K události došlo včera večer, lokomotiva patřila nákladnímu dopravci Lokorail. Lokomotiva ujela bez strojvedoucího 17 kilometrů.

„Lokomotiva byla odstavená a pravděpodobně ji dopravce nezajistil. Došlo k rozřezu výhybky, na událost upozornil výpravčí,“ citoval deník SME mluvčí Železnic Slovenskej republiky Vladimíru Bahýlovou.

Na zastavení lokomotivy připravili v Markušovcích zarážky, ty ji ale nezastavily. Lokomotiva zastavila až před stanicí Spišské Vlachy po nárazu do dalších překážek. Při události nebyl nikdo díky včasné reakci zaměstnanců ŽSR zraněn.

Jízdy drážních vozidel bez strojvedoucích nejsou výjimkou ani v Česku. V poslední době je znám případ jízdy osobního vozu RegioJetu noční Prahou v prosinci loňského roku. V roce 2019 ujel motorový vůz Českých drah mezi Křižanovem a Velkým Meziříčím, tento případ se stal předlohou k natočení filmu Mimořádná událost.

Tagy Lokorail nezajištěné drážní vozidlo ŽSR
106 komentářů