16 překročení rychlosti denně. Řidičů nedodržujících pravidla v Jihlavském tunelu loni přibylo

Jihlavský tunel na I/38. Pramen: ŘSDJihlavský tunel na I/38. Pramen: ŘSD

Nejvíce přestupků zaznamenaly radary v červenci.

Nejvyšší povolenou rychlost v Jihlavském tunelu na silnici I/38 loni překročilo 5690 aut, o 102 víc než loni. Vyplývá to z dat Ředitelství silnic a dálnic.

V tunelu probíhá úsekové měření rychlosti, maximální rychlost je tam 60 km/h. „Dopravní značení před vjezdem do tunelu, které na tuto skutečnost upozorňuje, však některé nechává chladnými, nebo ho prostě přehlédnou,“ řekl Jiří Veselý z týmu komunikace ŘSD.

Nejhorším měsícem z tohoto pohledu byl červenec, kdy radary Jihlavského tunelu odhalily celkem 629 motoristů, kteří se svými vozidly překročili nejvyšší povolenou rychlost. „Nejhorším dnem pak byla sobota 8. července, kdy bylo za 24 hodin zaznamenáno 37 přestupků. Naopak nejméně motoristé zhřešili v prosinci, a to ve 237 případech,“ dodal Veselý. Pouze tři dny v uplynulém roce projížděli řidiči Jihlavským tunelem předpisově, nespáchali jediný přestupek. Stalo se tak v pondělí 27. listopadu, v pátek 1. a v sobotu 2. prosince.

Jednotubusový Jihlavský tunel, který je součástí silnice I/38, je dlouhý 304 m, do provozu byl uveden v roce 2004. V roce 2022 byl kvůli zastarání technologie opraven. Podle posledního sčítání dopravy jím projede každý den téměř 13,5 tisíce vozidel, z toho zhruba čtvrtinu tvoří nákladní doprava, uvádí ŘSD.

Tagy dopravní přestupky I/38 Jihlavský tunel maximální rychlost měření rychlosti ŘSD rychlost
58 komentářů