Praha začala zveřejňovat data o dopravních přestupcích. Nejčastěji jde o rychlost

Policejní kontrola. Ilustrační foto: Jan SůraPolicejní kontrola. Ilustrační foto: Jan Sůra

Nejvíce dopravních přestupků páchají lidé v červenci, ukazují otevřená data.

Hlavní město Praha začalo na svém portálu otevřených dat nově zveřejňovat údaje o dopravních přestupcích. Zájemci tak mohou zjistit, kolik a jaké přestupky se v hlavním městě v oblasti dopravy řeší.

Zveřejnění těchto dat je dalším krokem k větší transparentnosti města, což je dlouhodobou prioritou naší koalice,“ uvedl radní pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský.

V databázi jsou zatím data za posledních pět let, novější budou průběžně doplňována. Z dat posbíraných v druhé polovině roku 2019 například vyplývá, že řidiči na území Prahy spáchali téměř 350 tisíc přestupků.

Podle tiskové zprávy magistrátu je zhruba třetina přestupků za překročení povolené rychlosti. Ze statistik je možné zjistit například i to, že nejvíce přestupků bylo spácháno na území Prahy 6 a nejčastějším měsícem s přestupky je červenec. Data zahrnují i počet předaných přestupků od policejních orgánů, od městské policie jich město převzalo pětinásobně více než od státní policie (293 000 ku 54 000 případům). Drtivá většina aut, tedy více než 307 000, mělo českou státní poznávací značku. Dále ve statistice figurují slovenská, německá, polská, ukrajinská a rumunská vozidla. Město řešilo více přestupků fyzických osob než právnických osob (167 000 ku 141 000 případům).

„Ve statistikách figurují pouze zveřejnitelné položky podle podmínek GDPR. Jde tak o surová data, se kterými se dá dále pracovat,” dodal Zábranský. Město tak ponechává na tvůrčím přístupu zpracovatelů otevřených dat, jaké další zajímavé informace jsou po analýze schopni veřejnosti dále poskytnout (nebezpečnost řidičů v souvislosti se značkou jejich vozidla, místa s častým výskytem policejních kontrol, nárůst agresivity řidičů, dodržování červené na semaforech a podobně).

Tagy dopravní přestupky praha
58 komentářů