Minus 1,16 miliardy za půl roku. Aerolinky založené Niki Laudou Ryanairu prodělávají

Start prvního letu Laudamotion a zakladatel firmy Niki Lauda. Foto: LaudamotionStart prvního letu Laudamotion a zakladatel firmy Niki Lauda. Foto: Laudamotion

Letecká společnost Laudamotion, kterou založil někdejší šampion Formule 1 Niki Lauda, prodělala od dubna do září 45 milionů eur, tedy

Letecká společnost Laudamotion, kterou založil někdejší šampion Formule 1 Niki Lauda, prodělala od dubna do září 45 milionů eur, tedy v přepočtu 1,16 miliardy korun. Ryanair jako většinový vlastník aerolince dál věří, od příštího roku ale změní částečně její síť.

Ztrátu Laudamotion zveřejnil Ryanair ve své zprávě pro investory, v které oznamoval finanční výsledky za své první pololetí, tedy období od dubna do konce září. Ztrátu zatím nezahrnuje do konsolidovaných čísel.

Podle zprávy pro investory tržby aerolinky dosáhly 48 milionů eur, na každé euro tržeb tak měla téměř dvojnásobné náklady. Pro Ryanair jde stále ale o drobné: firma za stejné období vykázala zisk přes miliardu eur.

Rakouská média citovala minulý týden šéfa Ryanairu Michaela O´Learyho, který v rozhovoru pro server airliners.de  uvedl, že ztráta je dokonce 150 milionů eur. Ryanair ale později údaj dementoval s tím, že rozhovor nebyl autorizován a že šlo o předpokládanou částku za celý rok. Je ale jasné, že firma by bez investice Ryanairu jen stěží přežila.

Ryanair vstoupil do Laudamotion v březnu, v srpnu navýšil podíl z 25 na 75 procent.  Za celý rok očekává, že Laudamotion přepraví tři miliony cestujících. „Spolupracujeme úzce s managementem aerolinky, který už zveřejnil svůj letový řád pro příští léto. Podařilo se jim dosáhnout dohody s Lufthansou, které vrátí devět draze pronajatých letadel během této zimy. Nahradí je levnější stroje, které jsou k dispozici na trhu díky tomu, že několik aerolinek s airbusy zkrachovalo,“ uvedl Ryanair ve své zprávě. Flotila aerolinky má vzrůst na 23 letadel, z toho 19 bude Airbus A320.

Podle rakouského serveru Austrian Aviation  Laudamotion kvůli úsporám nákladů zruší dvě rakouské základny: ve Štýrském Hradci a Salcburku. Ryanair od příštího roku převezme základnu Laudamotion na letišti Tegel v Berlíně, Laudamotion naopak začne místo Ryanairu létat z Düsseldorfu.

Tagy Laudamotion Niki Lauda Ryanair
1 komentář