Nextbike zůstane v Hradci další tři roky, nově budou v nabídce i eletrokola

Kola nextbike v Hradci Králové. Foto: NextbikeKola nextbike v Hradci Králové. Foto: Nextbike

Po městě zůstane rozmístěno 250 kol.

Společnost nextbike Czech Republic bude provozovatelem sdílených kol v Hradci Králové další tři roky. Firma, které stávající kontrakt končí příští týden, vyhrála soutěž na provozovatele. Novinkou bude možnost využít i elektrokola.

O výsledku soutěže, kde byl nextbike jediným uchazečem, informovalo město v tiskové zprávě. „Sdílená kola se v našem městě stala každodenním dopravním prostředkem, který měsíčně využívá více než dva tisíce cyklistů. Nejčastěji se jedná o studenty nebo mladé lidi, kteří volí kolo jako rychlejší a ekologičtější alternativu k jiné formě dopravy. Přesně takový způsob mobility chceme v našem městě podporovat, proto i nadále budeme provoz sdílených kol finančně dotovat,“ řekl náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek.

Město zatím podporuje provoz sdílených kol částkou přibližně 200 000 korun měsíčně. Její výše se odvíjí od počtu vypůjčených kol. Jako v jiných městech platí prvních patnáct minut město a uživatelé mají jízdu zdarma. Každá další minuta je pak za jednu korunu. U elektrokol je díky městské dotaci každá započatá minuta za dvě koruny, bez dotace by byla částka o několik korun za minutu vyšší.

Nově i s krajskou dotací

Na provoz také město získalo dotaci z Královéhradeckého kraje v rámci Podpory městské mobility v Královéhradeckém kraji a za finančního přispění Nadačního fondu Škoda Auto. Jedná se o maximální možnou výši 500 000 korun pro rok 2024.

Po Hradci je zatím rozmístěno 250 sdílených jízdních kol. Umístěna jsou vždy na vybraných stanovištích na frekventovaných místech, kterých je zhruba šedesát na pozemcích města a dalších několik desítek na pozemcích soukromých subjektů, jako jsou například obchodní centra. „Počet sdílených kol ve městě jsme chtěli zachovat, jediným rozdílem bude, že místo třiceti mechanických jízdních kol budou k dispozici právě elektrokola,“ dodal Řádek.

Ve městě jsou sdílená kola od roku 2022. Hradec Králové díky nim získává i informace, kudy lidé nejčastěji jezdí. Nejfrekventovanější trasy jsou v blízkosti vysokoškolských kolejí, obchodního centra Futurum a fakultní nemocnice, využívaným stanovištěm je také Riegrovo náměstí díky propojení na vlakové nádraží. Nejvíce je služba využívaná ve všední dny v ranní špičce kolem sedmé hodiny, odpoledne pak kolem hodiny patnácté. Měsíčně si sdílené kolo půjčí více než dva tisíce cyklistů. Nejvíce výpůjček se za poslední rok uskutečnilo v říjnu, a to zhruba 19 000, naopak nejméně, zhruba 5 500, bylo v letošním lednu.

Tagy Hradec Králové nextbike sdílená kola
6 komentářů