ZSSK vyjíždí s novým vozem 1. třídy, nasadí ho i do Prahy

Interiér nového vozu Ampz. Foto: ZSSKInteriér nového vozu Ampz. Foto: ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nasadí zítra do provozu poprvé nový vůz 1. třídy řady Ampz ze ŽOS Vrútky. Vyzkoušet ho

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nasadí zítra do provozu poprvé nový vůz 1. třídy řady Ampz ze ŽOS Vrútky. Vyzkoušet ho mohou nejprve cestující rychlíku RR701 Vápeč mezi Bratislavou a Žilinou. Nasadit by ho měl dopravce i na spoje do Prahy.

Jde o první ze sedmi vozů, které ZSSK objednaly u ŽOS Vrútky. Zaplatí za ně celekm 13,895 milionů eur, jeden vůz tak vychází na necelé dva miliony eur. ZSSK nákup platí z vlastních zdrojů, všechny vozy budou hotové do konce března příštího roku. Nejprve se objeví mezi Bratislavou a Žilinou. Zítra bude nasazen na vlak s odjezdem v 5:13 z Bratislavy, zpět pojede na RR708 Vápeč s odjezdem v 8:20 ze Žiliny.

Nový vůz má kožená polohovatelná sedadla, rozložitelné stolky či moderní informační systém. Osvětlení je zajištěno úspornými zářivkami a LED pásy. Pojme 52 sedících cestujících, kteří v plně klimatizovaném voze mají možnost připojit se k wi-fi či dobít elektroniku. Jezdit budou na vlacích z Bratislavy do Košic přes Žilinu a z Bratislavy do Prahy. Maximální rychlost je 160 kilometrů za hodinu.

Nový vůz 1. třídy Ampz. Foto: ZSSK
Tagy 1.třída Ampz Top Železničná spoločnosť Slovensko ŽOS Vrútky ZSSK
51 komentářů