ZSSK ukázala nové Pantery pro provoz na východě Slovenska, mají jiný nátěr

Jednotka 660. Foto: ZSSKJednotka 660. Foto: ZSSK

Nové jednotky budou jezdit v okolí Košic.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) představila první z devíti jednotek řady 660 Panter od sdružení Škoda Group a ŽOS Trnava. Jezdit budou na východě Slovenska.

Oproti předchozí generaci Panterů, které jezdí v Žilinském kraji, se liší i barevným schématem. Výrazně ubylo bílé, jiný je odstín červené. Jde o jednotky vycházející z vozidel RegioPanter, na Slovensku se jim říká Panter.

První jednotka již má za sebou technicko-bezpečnostní zkoušku. ZSSK uzavřela smlouvu na dodávku devíti jednotek s opcí na dalších jedenáct kusů v roce 2021. Jednotky mají jezdit v Košickém a Prešovském kraji. Počet jednotek Panter se tak rozroste na 34, v případě využití opce na 45.

Škoda završila největší zakázku ZSSK, dodala 25 panterů. Další zamíří na východ Slovenska

Nové elektrické jednotky budou nasazovány pro provoz na tratích Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Michaľany – Trebišov ( po elektrizaci až po Humenné) a Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou. Budou jezdit rychlostí až 160 km/h. Zvládnou jízdu pod dvěma různými napájecími soustavami. Každá jednotka bude 106 metrů dlouhá, kapacita bude 346 sedadel. Bude mít tři hnané podvozky. Na základě požadavku ZSSK došlo proti původní dodávce Panterů pro Žilinský kraj k některým změnám, které mají zlepšit komfort cestujících. Jde například o přípravu na montáž automatu pro občerstvení a jízdenky nebo větší prostor pro přepravu kol a lyží. Vlaky budou mít například také klimatizaci, wifi, vnitřní i vnější kamerový systém, elektrické i USB zásuvky a informační systém pro cestující. Většinu nákladů pokryje evropská dotace.

Jednotka 660. Foto: ZSSKJednotka 660. Foto: ZSSKJednotka 660. Foto: ZSSKJednotka 660. Foto: ZSSK
Tagy 660 Škoda Group Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
37 komentářů