Na Vysočině zprovozní dva nové obchvaty mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou, vyšly na více než miliardu

Dokončování obchvatu Nového Veselí. Foto: Kraj VysočinaDokončování obchvatu Nového Veselí. Foto: Kraj Vysočina

Dva obchvaty zkrátí dobu jízdy mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou, z velké části je platí evropská dotace.

Řidiče mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou čeká od listopadu podstatně rychlejší svezení. Stavaři finišují se stavbami obchvatu Nového Veselí na silnici II/353 a Velkého Beranova na silnici II/602.

Po novém obchvatu Nového Veselí na Žďársku začnou auta jezdit 30. října. O termínu zprovoznění nových 5,1 kilometru silnice druhé třídy informoval  kraj na svém facebookovém profilu. Ve stejný den by se měl podle dřívějších údajů kraje zprovoznit i nový silniční obchvat Velkého Beranova, který také ulehčí cestování mezi krajskou Jihlavou a Žďárem nad Sázavou.

Náklady na oba obchvaty jsou v součtu víc než 1,1 miliardy korun, kraj na ně čerpá evropské dotace. Na obou místech pracují stavební firmy od loňského jara. Obchvat městyse Nové Veselí a sousední vsi Budeč bude podle údajů kraje zhruba za 350 milionů korun, postavila ho firma Skanska.

Náklady na stavebně složitější obchvat Velkého Beranova jsou okolo 800 milionů korun. Tato nová část silnice je dlouhá 4,2 kilometru. Součástí stavby je pět mostů, opěrná zeď i protihluková stěna. Pracují tam firmy Eurovia CS a Colas CZ.

Na skoro 40 kilometrů dlouhé silnici mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou už kraj v minulých letech postavil obchvaty Bohdalova a Jamného, na oba dostal dotace z EU. Vesnici Jamné objíždějí auta od června 2014, obchvat Bohdalova slouží od roku 2009.

Více informací o obou projektech je na stránkách Vysočiny: o Velkém Beranově a o Novém Veselí.

ČTK

Trasa obchvatu Velkého Beranova. Foto: Kraj VysočinaTrasa nového obchvatu Nového Veselí. Foto: Kraj Vysočina
Tagy II/353 II/602 Kraj Vysočina obchvat obchvat Nového Veselí obchvat Velkého Beranova Vysočina
37 komentářů