Změny na slovenské železnici: Nejrychlejší spojení Bratislava – Košice v historii i dvouhodinový takt Žilina – Ostrava

Lokomotiva 350 v čele vlaku IC. Foto: ZSSKLokomotiva 350 v čele vlaku IC. Foto: ZSSK

Jeden pár spojů mezi Bratislavou a Prahou končí.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vstupuje do nového grafikonu s řadou změn. Dotknou se i mezinárodního spojení do Česka. Vyplývá to ze zveřejněného přehledu změn v jízdním řádu.

Na lince Žilina – Ostrava – (Praha) dochází k zavedení pravidelného dvouhodinového taktu, který je v Žilině navázán na takt linek Ex 6xx. Kvůli rekonstrukci žilinského uzlu nebudou jezdit přímé vlaky Ostrava – Zvolen. Zrušen je i posilový pár pendolina SC 242/243, který spojoval v pátek Prahu s Košicemi a v sobotu jel zpět. V přeshraniční dopravě musí cestující počítat s výraznou redukcí osobních vlaků z Čadce do Mostů u Jablunkova, nahradí je autobusy.

Na lince Žilina – Horní Lideč – Praha hl. n. dojde k přidání jednoho páru spojů: EC 222 s odjezdem ze Žiliny v 5:23 a EC 223 s příjezdem do Žiliny ve 22:29.

Končí naopak pár spojů EC Metropolitan mezi Prahou a Bratislavou EC 284/285. Jde o vlak, který vyjížděl v pět ráno z Bratislavy a pozdě večer přijížděl do Bratislavy. Důvodem má být slabší poptávka.

ZSSK prodlouží provoz autovlaku k Jadranu. Nově bude jezdit od 3. května do 6. října s odjezdy třikrát týdně do Splitu. K zásadnímu navýšení počtu spojů dochází na trati do Polska přes přechod Skalité – Zwardoń. Místo stávajících pěti párů pojede jedenáct párů denně.

Ve vnitrostátní dopravě je největší změnou zkrácení jízdních dob vlaků IC mezi Bratislavou a Košicemi. Spoj IC 44 bude historicky nejrychlejší: trasu z Košic zvládne za 4 hodiny a 31 minut. U řady vlaků dojde ke zrušení zastavování v Trnavě, Trenčíně, Vrútkách, Ružomberku a Liptovském Mikuláši. Naopak na trati Bratislava – Zvolen – Banská Bystrica dochází k prodloužení jízdních dob o 20 minut kvůli omezení traťové rychlosti.

Detailně jsou všechny změny popsány na stránkách ZSSK.

Tagy GVD 2022/2023 Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
29 komentářů