Žluté lokomotivy ze stavby rychlostní tratě v poušti jsou zpět v Česku, přivezla je loď

Vykládka lokomotivy 742 v Děčíně. Foto: Karel Pech / DeníkVykládka lokomotivy 742 v Děčíně. Foto: Karel Pech / Deník

Do Česka se vrátily po několika letech lokomotivy řady 742, které mají za sebou velmi zajímavou štaci. Po desítkách let

Do Česka se vrátily po několika letech lokomotivy řady 742, které mají za sebou velmi zajímavou štaci. Po desítkách let provozu na české železnici v posledních letech pomáhaly stavět vysokorychlostní železnici v Saúdské Arábii. V Česku je aktuálně čeká oprava a opětovné nasazení do provozu.

Lokomotivy se do Česka vrátily netradiční cestou, ze Saúdské Arábie pluly na lodi do Brém. Saúdská Arábie totiž není napojena na jinou železniční síť. Zajímavý je i fakt, že ani z německého přístavu  lokomotivy nepokračovaly po kolejích, ale opět po vodě. 22. května byly naloženy na loď MNL Alessandro rejdařské společnosti EVD-Sped., která je dovezla včera do Děčína. Tam byly dnes vyloženy a dále pokračují po souši.

Podle šéfa EVD-Sped. Lukáše Hradského situace na Labi nezaručuje jisté doplutí, proto byl náklad kvůli dosažení menšího ponoru rozložen do soulodí.

Majitelem lokomotiv je nově společnost Lokotrans Brno, která je má zrekonstruovat a prodat novým vlastníkům. Mluví se nejčastěji o zákazníkovi ze Srbska. Firma po více než týdnu na dotazy k lokomotivám neodpověděla.

Ze sedmi lokomotiv má jít na opravu pět kusů, ostatní jsou na náhradní díly. Lokomotivy dříve patřily španělské společnosti OHL, která se podílela na stavbě první vysokorychlostní trati Haramain v Saudské Arábii. Na ní začal loni na podzim provoz mezi městy Mekka, Medina a Džidda.  Z Česka lokomotivy odjely v roce 2013.

Přeprava železničních vozidel po vnitrozemských vodních cestách je v tuzemsku ojedinělým zjevem. Shodou náhod jde ale v krátké době už o druhý případ. Koncem května připutoval po řekách a kanálech z Francie do Čech na testy vůz pro belgické dráhy.

https://www.facebook.com/tkpce/posts/2720826434626608

Tagy EVD-Sped. LocoTrans lokomotiva 742 Top
14 komentářů