Vlak na řece. Vůz pro belgické dráhy připutoval do Čech netradičně po vodě

Vůz nové jednotky pro belgické dráhy při nakládce na loď. Pramen: EVD-Sped.Vůz nové jednotky pro belgické dráhy při nakládce na loď. Pramen: EVD-Sped.

Vnitrozemská vodní doprava si připsala zajímavou zakázku, díky které prokázala službu železnici. Po dvanáctidenní plavbě po řekách a kanálech připutoval

Vnitrozemská vodní doprava si připsala zajímavou zakázku, díky které prokázala službu železnici. Po dvanáctidenní plavbě po řekách a kanálech připutoval do Čech ze severní Francie železniční hnací vůz, který bude součástí nové elektrické jednotky od konsorcia Alstom-Bombardier pro belgické státní dráhy (SNCB). Informaci na dotaz deníku Zdopravy.cz potvrdil Lukáš Hradský, jednatel rejdařství EVD-Sped., které přepravu zajišťuje.

Vůz zřejmě míří na testy na okruh v Cerhenicích, v mělnickém přístavu by se měl vykládat ve čtvrtek ráno. Jde o ojedinělý případ, kdy se železniční vozidlo veze na lodi po vnitrozemských vodních cestách. Nakládka proběhla 15. května v Rouvignies, které sousedí s městem Valenciennes, kde má Alstom výrobní základnu. Podle Hradského jde o jednu z nejdelších tras, které lze vůbec do/z Čech po vnitrozemských vodních cestách urazit.

Bombardier a Alstom získaly koncem roku 2015 v Belgii obří zakázku; rámcová smlouva je uzavřena až na 1362 dvoupodlažních vozů v hodnotě až 3,3 miliardy eur (85 miliard korun). První (už závazně objednaná) série čítá 445 vozidel v ceně 1,3 miliardy eur.

Bombardier dodá 65 řídících vozů a 290 vložených vozů, Alstom pak vyrobí 90 hnacích vozidel. Skříně vložených vozů se vyrábějí v závodě Bombardieru v České Lípě. Vozy z první série měly být dodávány od loňského září do roku 2021, dodávka ale nabrala zpoždění.

Vůz nové jednotky pro belgické dráhy při nakládce na loď.
Pramen: EVD-Sped.Vůz nové jednotky pro belgické dráhy při nakládce na loď.
Pramen: EVD-Sped.Vůz nové jednotky pro belgické dráhy při nakládce na loď.
Pramen: EVD-Sped.Vůz nové jednotky pro belgické dráhy při nakládce na loď.
Pramen: EVD-Sped.Nová jednotka pro belgické dráhy od sdružení Alstom/Bombardier. Vizualizace. 
Pramen: Alstom
Tagy alstom belgické dráhy bombardier EVD-Spd. Top vodní doprava
58 komentářů