Zlínský kraj zbourá pozůstatek po Baťově silnice, v Ludkovicích zmizí betonový podjezd

Betonový podjezd v Ludkovicích. Foto: Ředitelství silnic Zlínského krajeBetonový podjezd v Ludkovicích. Foto: Ředitelství silnic Zlínského kraje

Důvodem je špatný stav podjezdu.

Z české silniční sítě zmizí jeden z pozůstatků baťovského budovatelského elánu z předválečného období. Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) během srpna zbourá betonový podjezd v Ludkovicích na krajské silnici III/49026. Měla po něm vést v napřímené a zkrácené trase silnice ze Zlína do Luhačovic.

Zahájení demolice oznámilo ŘSZK na svých stránkách. Důvodem demolice je jeho špatný stav. Monumentální stavba vznikla v roce 1940, posudek stanovil stav konstrukce jako velmi špatný. „Beton po více než osmdesáti letech působení povětrnostních vlivů je silně zvětralý a hrozí, že by se mohl ještě více drolit a ohrožovat bezpečnost vozidel, která projíždějí po krajské silnici pod betonovým obloukem,“ uvedli silničáři.

Podle posudku je beton konstrukce nestejnorodý, se zřetelnými pracovními spárami betonáže, ve kterých se tvoří trhliny, a hnízdy kameniva, kolem kterých se tvoří kaverny.

Záměr z třicátých let minulého století na stavbu napřímeného silničního spojení Zlín – Luhačovice o šířce silnice 7 metrů a délce 19 kilometrů překazila II. světová válka a dnes není pravděpodobné, že by se v něm mělo někdy pokračovat. V terénu mezi Zlínem a Luhačovicemi dodnes zůstávají některé již realizované stavební objekty nedokončené silnice. Betonový podjezd pod neexistující silnicí v Ludkovicích byl jedním z nich.

Při demolici bude vybudována provizorní stezka pro pěší o šířce dva metry, která bude umožnovat pohyb osob kolem staveniště po celou dobu odstraňování podjezdu. Na silnici budou vyznačena dvě místa pro přecházení na stávající chodník. Provizorní stezka pro pěší bude zabezpečena oplocením před možným vniknutím cizích osob na staveniště a překryta geotextilií za účelem ochrany pěších před možnými odletujícími částmi bourané konstrukce.

Demolici podjezdu v Ludkovicích schválili zastupitelé již v září 2021. Zakázku za necelých sedm milionů korun získala společnost KKS Zlín. Demoliční práce a dopravní omezení budou probíhat v období od 14. do 31. srpna 2023.

Tagy Baťova dálnice Ludkovice Ředitelství silnic Zlínského kraje
70 komentářů