Zlínský kraj rozšíří možnost placení kartami Zetka a ODISka do vlaků, při přestupu odpadne poplatek

Jednotka Stadler GTW v barvách Arrivy. Foto: Jaroslav ŠašinkaJednotka Stadler GTW v barvách Arrivy. Foto: Jaroslav Šašinka

Zlínský kraj dohání zpoždění v integraci, chystá časové jízdenky i pro jednotlivé turistické regiony.

Zlínský kraj dohání svoji zaostalost v oblasti placení jízdného a integrace veřejné dopravy, kterou má dlouhodobě vůči jiným regionům. Od 1. září bude možné nakoupit jízdenky prostřednictvím čipové karty Zetka i ve vlacích. Dosud to jde jen v autobuse.

Změny v tarifu dnes představil Kooordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje na tiskové konferenci. Stejně tak bude možné ve vlacích Integrované dopravy Zlínského kraje platit i kartou ODISka, která se používá v Moravskoslezském kraji, a už dříve došlo k propojení na úrovni autobusů.

Změnou se vlaky zapojí do systému takzvaného zvýhodněného přestupu. „Tedy pokud cestující přestoupí v rámci IDZK mezi vlakem a autobusem nebo naopak, případně mezi vlaky dvou dopravců, nebude v navazujícím spoji platit opětovný nástupní poplatek,“ říká vedoucí úseku IT Broněk Bryson. Nástupní poplatek je 9 Kč. Podmínkou pro zvýhodněný přestup mezi jakýmikoli spoji však bude platba Zetkou či ODISkou, kdy ověřování nároku na přestup probíhá automaticky a cestující se nemusí ničím prokazovat. Při platbě jiným způsobem bude nástupní sazba účtována vždy.

Koved od změn čeká větší zatraktivnění veřejné dopravy. Chce docílit toho, že se veřejná doprava v kraji stane plnohodnotnou alternativou k používání vlastních dopravních prostředků, že veřejnou dopravu budou využívat cestující napříč věkovým spektrem, protože bude atraktivní a konkurenceschopná.

Ve Zlínském kraji začala skutečná integrace až za minulé krajské vlády. Do dalších roků chystá Koved předplatné jízdenky pro pravidelné cestující či zavedení turistických časových jízdenek pro určité oblasti. Chystá se mobilní aplikace na nákup jízdenek a integrace s MHD.

Infografika k rozšíření placení kartou Zetka do vlaků. Foto: IDZK

Infografika k rozšíření placení kartou Zetka do vlaků. Foto: IDZK

Tagy IDZK Integrovaná doprava Zlínského kraje ZETKA Zlínský kraj
106 komentářů