Moravskoslezský a Zlínský kraj propojily své karetní systémy na veřejnou dopravu

Karty pro veřejnou dopravu ZETKA a ODISka. Foto: KodisKarty pro veřejnou dopravu ZETKA a ODISka. Foto: Kodis

Propojení karetních systémů má ulehčit cestování veřejnou dopravou napříč kraji.

Obyvatelé Zlínského kraje mohou nově cestovat s kartou pro veřejnou dopravu ZETKA i v Moravskoslezském kraji a platit s její pomocí jízdné. Obdobná novinka platí i pro obyvatele Moravskoslezského kraje a jejich karty ODISka.

Oba kraje tak završily plánované propojení obou karetních systémů, na kterém se dohodly v roce 2015. Nyní lze ODISku pro úhradu jednotlivého jízdného používat i na regionálních autobusových linkách na území Zlínského kraje v rámci tamního integrovaného dopravního systému IDZK. Obdobně mohou držitelé zlínské karty ZETKA hradit jízdné na všech linkách veřejné dopravy v rámci ODIS.

Novinka má ještě více zatraktivnit cestování veřejnou dopravou. Kraje se pro ni rozhodly i díky poměrně vysokému počtu cestujících, kteří jezdí přes hranice krajů. „Projekt je ukázkovým příkladem spolupráce dvou sousedních krajů při zajišťování dopravní obslužnosti, jeho přínosem je především odstranění bariér při cestování veřejnou dopravou v příhraničních oblastech obou krajů,“ uvedl moravskoslezský koordinátor veřejné dopravy Kodis v tiskové zprávě.

Používání čipových karet ve veřejné dopravě má v obou krajích delší tradici, již koncem 90. let minulého století zde postupně vznikaly první proprietární karetní systémy jednotlivých dopravců. Cestující si na ně rychle zvykli, úhrada jízdného byla jednodušší a většinou byla platba čipovou kartou oproti platbě v hotovosti i cenově výhodnější. Ve Zlínském kraji ale karta ZETKA vznikla až předloni, naopak ODISka má desetiletou tradici a přes 600 tisíc uživatelů.

Karta ZETKA je po technické stránce identická s kartou ODISka, a tak v rámci tarifů IDS lze každou kartu používat k úhradě jednotlivého jízdného v obou krajích, na ZETKU lze také nahrávat dlouhodobé časové jízdenky ODIS. Každý karetní systém má svůj vlastní e-shop, který je přizpůsoben potřebám jednotlivých krajů.

Tagy Koved Moravskoslezský kraj ODISka ZETKA Zlínský kraj
45 komentářů