Zlevňování benzinu pokračuje, čerpací stanice Tank ONO zlevnily už pod 22 korun

Čerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-OnoČerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-Ono

Pokles cen ropy se začíná dál projevovat i na stojanech čerpacích stanic. V Česku jde poprvé po více než jedenácti

Pokles cen ropy se začíná dál projevovat i na stojanech čerpacích stanic. V Česku jde poprvé po více než jedenácti letech tankovat levněji než za 22 korun za litr benzinu. Celostátní průměr je o více než pět korun vyšší.

Na cenu 21,90 Kč dnes odpoledne zlevnila síť čerpacích stanic Tank ONO, která patří dlouhodobě na tuzemském trhu k nejlevnějším. „Poslední dny došlo k dalšímu poklesu nákupní ceny, který jsme promítli i do cen na stojanech,“ řekl spolumajitel firmy Jiří Ondra. Litr nafty stojí 22,90 Kč.

Ceny jsou ještě stále nepatrně vyšší než v lednu 2009. Tehdy ale byla jiná situace: spotřební daň byla nižší, příznivější byl také kurz dolaru. Podíl daní u takové ceny pohonných hmot, jaká je nyní u Tank ONO, se blíží už třem čtvrtinám.

Podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) došlo během nouzového stavu k poklesu spotřeby pohonných hmot v Česku zhruba o 30 procent v případě naturalu, o pětinu u dieselu. Podle něj jde o reakci na omezení, která nouzový stav doprovázejí. „Tento stav vedl k enormnímu  nárůstu zásob benzinu zimní kvality, a to nejen v ČR, ale i v řadě dalších zemí v rámci EU,“ uvedl Loula. I proto ČAPPO požádalo ministerstvo průmyslu a obchodu a Českou obchodní inspekci o posun povinnosti sezonního parametru letního tlaku par u automobilových benzinů. ČOI již podle něj oznámila, že odchylky od norem bude považovat zatím do konce května jako nezávadné. „Podle  stavu zásob a zatím nízké poptávky  po automobilových benzinech bude nutné termín prodloužit do července 2020,“ dodal Loula.

Tlak par je sezonní parametr, který charakterizuje těkavost benzinu a je ovlivněn přítomností uhlovodíků s nízkým bodem varu. Pro letní období musí být množství nejlehčích uhlovodíků nízké, aby se minimalizovalo odpařené množství do ovzduší. „Uvedená tolerance tlaku par v rozmezí 45 až 90 kPA u automobilových benzinů v žádném případě neohrozí životní prostředí, ani  provozní chování spalovacích  motorů,“ dodal Loula.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu opět poklesly. Cena benzinu se snížila o 48 haléřů na 26,69 Kč za litr. Nafta zlevnila o 43 haléřů na 26,91 Kč za litr.

V nejbližším týdnu předpokládáme další pokles cen pohonných hmot o 50 až 60 haléřů na litr. Do poloviny května pak očekáváme snížení cen až o 1,5 Kč. Cena ropy Brent poklesla na 20 dolarů za barel a zatím neexistuje důvod, proč by měla výrazně zdražovat,“ řekl Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

Tagy ceny pohonných hmot Top
30 komentářů