Zisky aerolinek se vrátily i do Evropy. KLM hlásí poprvé od pandemie kladná čísla

Embraer E195-E2 v barvách KLM. Foto: EmbraerEmbraer E195-E2 v barvách KLM. Foto: Embraer

Dopravce očekává další růst poptávky díky uvolnění letů do USA.

Nizozemská letecká společnost KLM je první velkou evropskou aerolinkou, která se od vypuknutí pandemie koronaviru vrátila do zisku. Dopravce, který jako jeden z prvních začal po uzemnění obnovovat provoz, vydělal od července do konce září 168 milionů eur.

Podle včera zveřejněných dat  jde o výrazné zlepšení hospodaření. Ještě loni ve třetím čtvrtletí skončil dopravce se ztrátou 234 milionů eur. O rok dříve ale naopak KLM v tradičně nejsilnější části roku u evropských dopravců vydělal 511 milionů eur.

KLM jsou prvním dopravcem v Evropě, který za poslední kvartál oznámil zisk. Tržby společnosti stouply z 1,14 miliardy eur loni na 1,89 miliardy eur. Stále jde ale o výrazně nižší hodnotu než v roce 2019 (3,13 miliardy eur). Počet cestujících dosáhl 5,2 milionu, více než dvojnásobek stejného období loni. Stále ale téměř polovina předkrizového stavu (9,5 milionu). „Těžili jsme z uvolnění cestování do řady destinací včetně například letů do Karibiku. Trh se zotavuje,“ řekl šéf KLM Pietr Elbers. V zimním letovém řádu nabídne dopravce 162 destinací.

KLM, podobně jako jiné aerolinky, očekává další velký skok v růstu poptávky díky otevření cestování do USA pro očkované cestující. „Cesta k plnému zotavení bude ještě dlouhá, ale jsme na ni připraveni,“ dodal Elbers.

Do zisku se ve třetím čtvrtletí dostala řada dopravců v USA, ti ale těží z růstu poptávky po vnitrostátních letech.

Tagy KLM
7 komentářů