KLM zažehnaly hrozbu zrušení dálkových letů. Od vlády dostaly výjimku

Boeing 777-200 společnosti KLM v Amsterdamu. Foto: Kitmasterbloke / Flickr.comBoeing 777-200 společnosti KLM v Amsterdamu. Foto: Kitmasterbloke / Flickr.com

Posádky absolvují test před odletem z Amsterdamu a po návratu zpět do Nizozemska.

Letecká společnost KLM nemusí rušit žádné dálkové lety, jak ještě před několika dny plánovala. Firma si vyjednala u nizozemské vlády výjimku pro svůj personál a nemůže tak nastat situace, kdy by dopravci uvízli zaměstnanci v zahraničí.

KLM to dnes oznámily v tiskové zprávě. Kvůli novému lockdownu v Nizozemsku firma ještě v týdnu uvedla, že bude muset zrušit všechny dálkové lety. Podmínkou pro přílet do Nizozemska je totiž nově nástup do letadla s negativním antigenním testem provedeným nejpozději čtyři hodiny před odletem. To v praxi znamenalo hrozbu, že by v zahraničí uvízli piloti či letušky.

Podle dohody s vládou bude posádka testována před odletem z Nizozemska a po příletu zpět. Součástí jsou i další opatření na zvýšení bezpečnosti posádky před nákazou. Vláda uvedla, že takové opatření splňuje její podmínky.

Zrušeny jsou pouze lety do Velké Británie, Jihoafrické republiky a Jižní Ameriky, do těchto regionů mohou pokračovat nákladní lety. Všichni cestující do Nizozemska musí před cestou absolvovat test, v případě většiny zemí stačí antigenní, u rizikovějších zemí bude požadován PCR test. I tak ale opatření může přinést velké komplikace cestujícím: v některých zemích antigenní testování ještě vůbec nefunguje.

Aerolinky v týdnu oznámily, že chystají další propouštění kvůli stávající neutěšené situaci. Celkem chce dopravce letos zrušit 1000 míst, od počátku pandemie KLM propustily 5000 lidí.

Tagy KLM Nizozemsko
32 komentářů