ŽESNAD.cz tlačí na levnější trakční elektřinu, podepsal dohodu s velkými odběrateli

CZ Loko. Elektrická lokomotiva EffiLiner 3000 zvaná "Belgičanka". Autor: CZ LokoCZ Loko. Elektrická lokomotiva EffiLiner 3000 zvaná "Belgičanka". Autor: CZ Loko

Sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz pokračuje ve svém tlaku na osvobození trakční elektřiny od poplatku za obnovitelné zdroje. Na půdě

Sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz pokračuje ve svém tlaku na osvobození trakční elektřiny od poplatku za obnovitelné zdroje.

Na půdě Hospodářské komory dnes za účasti prezidenta HK Vladimíra Dlouhého podepsali zástupci ŽESNAD.cz memorandum o spolupráci se Sdružením velkých spotřebitelů energie (SVSE).

Na zatížení platbou za obnovitelné zdroje poukazuje zejména sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz, které k sobě ještě v loňském roce přibralo Sdružení dopravních podniků ČR. Podle studie, kterou si obě sdružení nechala zpracovat, zaplatí firmy v kolejové dopravě ročně na těchto poplatcích 900 milionů korun, což je zhruba 23 procent nákladů na trakční elektřinu v dopravě. V sousedním Německu jsou dopravci od tohoto poplatku osvobozeni.

V rámci memoranda se obě sdružení zavazují k vzájemné spolupráci v oblasti konzultací, výměně informací a vzdělávacích činnostech. „Rádi bychom s SVSE spolupracovali na odstranění případů stanovení plateb na podporu obnovitelných zdrojů energie (POZE), které jsou v rozporu se strategií snižování emisí CO2 dle politiky EU Green Deal a strategie České republiky,“ říká Oldřich Sládek, výkonný ředitel ŽESNAD.CZ. Jeho sdružení dlouhodobě usiluje o zrušení povinnosti platby za POZE dopravními společnostmi v elektrické trakci. SVSE naopak usiluje u provozovatelů lokálních distribučních soustav o zrušení plateb na obnovitelné zdroje za spotřebu elektřiny z vlastní výroby energie, čímž vzniknul průsečík možné spolupráce.

Podpis memoranda mezi ŽESNAD.cz a Sdružením velkých spotřebitelů energie. Foto: ŽESNAD.cz

Podpis memoranda mezi ŽESNAD.cz a Sdružením velkých spotřebitelů energie. Foto: ŽESNAD.cz

Tagy poplatek za obnovitelné zdroje elektřiny POZE trakční elektřina Žesnad.cz
51 komentářů