Zemřel Emanuel Šíp. Někdejší šéf Českých drah dlouhodobě bojoval za VRT

Emanuel Šíp. Foto: Hospodářská komoraEmanuel Šíp. Foto: Hospodářská komora

Dopravní expert působil i jako náměstek ministra dopravy.

Někdejší generální ředitel Českých drah a náměstek ministra dopravy Emanuel Šíp zemřel. Informovala o tom Hospodářská komora. Šíp byl dlouholetým předsedou její Dopravní sekce.

Šíp zemřel ve věku 68 let v sobotu 29. července. „Odchod Emanuela Šípa je ztrátou nejen pro jeho rodinu, ale také pro celou podnikatelskou a odbornou veřejnost, kterou dlouhá léta úspěšně reprezentoval,“ uvedla Hospodářská komora.

Kromě Hospodářské komory Emanuel Šíp působil i v řadě dalších organizací. Při svém konzultantském působení jako partner asociace Allied Progress Consultants asistoval při rozvoji řady dopravních firem a má svůj podíl na fungování soukromého železničního sektoru v ČR. V letech 1993 až 1995 byl generálním ředitelem Českých drah, kde vedl tým připravující tržně orientovanou železniční reformu. V letech 2007 až 2009 byl náměstkem ministra dopravy.

Šíp byl neúnavným propagátorem vysokorychlostních tratí (VRT) a jejich zavedení v Česku, stejně tak vysokorychlostního železničního napojení Letiště Václava Havla. Na toto téma publikoval i řadu textů pro deník Zdopravy.cz.

Poslední rozloučení s Emanuelem Šípem proběhne v pátek 4. srpna 2023 ve 14:45 hodin v bazilice sv. Markéty v Břevnovském klášteře.

Tagy Emanuel Šíp
Žádné komentáře