Železniční odbory v akci: Na nádražích a ve vlacích dnes agitují proti mizení personálu

Ukázka z chystané podzimní kampaně OSŽ. Pramen: OSŽ/kresba: Petr UrbanUkázka z chystané podzimní kampaně OSŽ. Pramen: OSŽ/kresba: Petr Urban

Evropští železniční odboráři vyhlásili na dnešek takzvaný akční den na podporu doprovodného vlakového personálu. Akcí chtějí mimo jiné upozornit na

Evropští železniční odboráři vyhlásili na dnešek takzvaný akční den na podporu doprovodného vlakového personálu. Akcí chtějí mimo jiné upozornit na – podle nich – nebezpečnou tendenci rušení železničního personálu ve vlacích i stanicích. Kampaň organizuje železniční sekce Evropské federace pracovníků v dopravě (European Transport Workers Federation – ETF), v tuzemsku se zapojilo Odborové sdružení železničářů (OSŽ).

Členové OSŽ budou dnes na nádražích a ve vlacích cestujícím rozdávat brožurku s názvem „S Rudou Pivrncem na železnici“, která má prostřednictvím obrázků Petra Urbana upozornit „na možná rizika pro bezpečnost a pohodlí cestujících v případě nerozumného omezování počtu zaměstnanců vlakového doprovodu či staničního servisu“.

„Současně tuto brožurku zasíláme také představitelům objednatelů veřejné železniční dopravy v závazku veřejné služby, tedy na ministerstvo dopravy a hejtmanům a radním pro dopravu všech 13 krajů v ČR s výzvou, aby v rámci výběrových řízení na poskytovatele železniční dopravy v závazku veřejné služby od dopravců vedle požadavků na kvalitní kolejová vozidla požadovali také kvalitní vlakový personál a staniční servis,“ doplnil předseda OSŽ Martin Malý. Podle něj snaha omezovat počty zaměstnanců za každou cenu a snižovat mzdové náklady může mít negativní vliv na bezpečnost cestujících.

Jedním z míst, kde cestující brožurku dostávají už od sedmi hodin, je hala pražského hlavního nádraží. „Rozdáváme brožurky v celé síti, měli bychom mít pokryty všechny hlavní železniční uzly,“ řekl jeden z organizátorů Antonín Leitgeb. Odboráři nechali vytisknout na 30 tisíc brožur.

Tagy kampaň odbory OSŽ personál železnice
56 komentářů