Železniční dopravci budou mít jednodušší pravidla pro jízdy na Slovensko

Nová elektrická jednotka Panter. Foto: ZSSKNová elektrická jednotka Panter. Foto: ZSSK

Dohoda umožní dopravcům zajíždět dál do vnitrozemí na Slovensku bez speciálního povolení.

Zástupci českého a slovenského drážního úřadu (na Slovensku oficiálně Dopravný úrad) podepsali novou dohodu, která umožní českým a slovenským dopravců jednodušší provoz v pohraničí. Podobná pravidla vyjednává Drážní úřad i s dalšími zeměmi.

Dohoda řeší spolupráci obou států v oblasti společného dohledu, povolování železničních vozidel a vydávání jednotných bezpečnostních osvědčení pro provoz v příhraničních oblastech. Uzavření dohod umožnila evropská směrnice o bezpečnosti železnic a interoperabilitě železničního systému v EU v návaznosti na zavedení 4. železničního balíčku. „Tyto rámcové dohody o spolupráci usnadní dopravcům pohyb železničních vozidel při zajíždění do pohraničních oblastí sousedních států bez nutnosti uzavírání individuálních ujednání,“ říká ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář. V přípravě jsou podle něj také dohody s Polskem, Německem a Rakouskem.

V praxi bude dopravcům stačit, aby povolení k uvedení železničního vozidla do provozu na území Česka stačilo pro provoz na vybraných úsecích na Slovensku a naopak. „Žadatel nemusí žádat smluvní stranu o jednotné bezpečnostní osvědčení a při uvedení železničního vozidla na trh nemusí žádat o rozšíření oblasti použití železničního vozidla. Smluvní strany si budou navzájem uznávat jednotná bezpečnostní osvědčení udělená daným železničním podnikem ve vymezených traťových úsecích při přeshraniční dopravě podle stanovených podmínek,“ dodala mluvčí Drážního úřadu Pavlína Straková.

Tratě, kterých se dohoda týká

Kúty – Břeclav, Kúty – Holíč – Hodonín – Břeclav, Kúty – Skalica na Slovensku – Sudoměřice nad Moravou – Veselí nad Moravou, Kúty – Skalica na Slovensku – Sudoměřice nad Moravou – Rohatec – Hodonín, Veselí nad Moravou – Vrbovce – Nové Mesto nad Váhom, Bylnice – Vlárský průsmyk – Trenčianska Teplá, Horní Lideč – Púchov, Třinec – Mosty u Jablunkova – Čadca.

Tagy autopilot Dopravný úrad Drážní úřad Top
34 komentářů