Železnice a MHD budou mít levnější elektřinu. Poslanci přehlasovali odpor ministerstev

CZ Loko. Elektrická lokomotiva EffiLiner 3000 zvaná "Belgičanka". Autor: CZ LokoCZ Loko. Elektrická lokomotiva EffiLiner 3000 zvaná "Belgičanka". Autor: CZ Loko

Dopravci na kolejích ušetří 900 milionů korun ročně.

Železniční dopravci a dopravní podniky nebudou muset platit poplatek za obnovitelné zdroje energie v ceně trakční elektřiny. Počítá s tím novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou dnes ve 3. čtení schválili poslanci. Zbývá už jen schválení v Senátu a podpis prezidenta.

Ročně by tak měli dopravci ušetřit zhruba 900 milionů korun. Jde o další krok ke zrovnoprávnění zejména kolejového provozu se silnicí a velký úspěch sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz, který za tuto úlevu bojuje prakticky od svého založení.

Pro pozměňovací návrh hlasovalo 103 poslanců, 7 bylo proti. Pozměňovací návrh prošel už v červnu hospodářským výborem, dnes především díky zdržení se poslanců ANO. Ministerstvo financí i ministerstvo průmyslu a obchodu už před projednáváním bylo proti této novelizaci, znamená totiž další zásah do státního rozpočtu. Od poplatku jsou dopravci osvobozeni i v jiných zemích, například v Německu.

„Velké díky za prosazení tohoto pozměňovacího návrhu patří poslankyni Matušovské a poslancům Kolovratníkovi a Polanskému a dalším. Pochopili, o jak velkou diskriminaci železniční dopravy jde, a novelu opakovaně prosazovali,“ řekl Oldřich Sládek, výkonný ředitel ŽESNAD.cz. „Kvůli nárůstu ceny emisních povolenek už od léta 2019 padaly výkony nákladní železniční dopravy a pokud k tomu přičteme strašák zdražení silové elektřiny v příštím roce, je to celé velmi nebezpečné pro celou kolejovou dopravu v elektrické trakci,“ řekl už dříve Sládek.

Osvobození od poplatku za obnovitelné zdroje by mělo dopravcům v elektrické trakci ušetřit ročně kolem 900 milionů korun. Zrušení tohoto poplatku dlouhodobě požaduje sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.CZ. Podle nich jsou kvůli těmto platbám znevýhodněni proti silničním dopravcům. Argumentují i tím, že stejná pravidla jsou například v Německu. Stát letos ulevil zatím nákladním dopravcům hlavně na silnici: snížil spotřební daň u nafty.

Tagy poplatek za obnovitelné zdroje elektřiny Poslanecká sněmovna POZE Žesnad.cz
76 komentářů