Zdaňte letecké palivo, vyzvali železniční dopravci Evropskou unii

Boeing 777 společnosti KLM v hangáru na letišti Schiphol v Amsterdamu. Foto: Jan SůraBoeing 777 společnosti KLM v hangáru na letišti Schiphol v Amsterdamu. Foto: Jan Sůra

Do debat o zdanění leteckého paliva vstoupil silný hráč. Společenství evropských železničních a infrastrukturních společností (CER) dnes vyzvalo Evropskou unii,

Do debat o zdanění leteckého paliva vstoupil silný hráč. Společenství evropských železničních a infrastrukturních společností (CER) dnes vyzvalo Evropskou unii, aby zrušilo osvobození platit daň za kerosin. Podle železničních dopravců taková úleva diskriminuje jiné druhy dopravy včetně železnice.

CER požadavek oznámil během konference v nizozemském Haagu, která se zabývala zpoplatnění emisí CO2 a zdaněním leteckého paliva. „Emise CO2 z letectví na jeden kilometr a cestujícího jsou šestkrát vyšší než u vlaků. Není absolutně žádný důvod, proč taková úleva má být,“ uvedl CER v prohlášení. Podle železničních dopravců by naopak měli mít daňové úlevy oni nebo alespoň nemají platit poplatek za obnovitelné zdroje u trakční elektřiny. O to bojuje v Česku i sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz.

Nizozemsko nepořádalo konferenci náhodou: v EU chce prosadit zavedení daně z letectví kvůli změnám klimatu.  „Všechny druhy dopravy musí být zdaněny stejně,“ řekl nizozemský ministr financí Menno Snel. Od zdanění očekává snížení poptávka po létání. Aerolinky tyto úvahy zcela odmítají.

Tagy CER zdanění kerosinu zdanění letectví
139 komentářů