Závoráři mizí, na řadě je Šárovcova Lhota na Jičínsku

Zastávka a závorářské stanoviště Sepekov. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZastávka a závorářské stanoviště Sepekov. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Z tuzemské železniční mapy zmizí další ručně ovládané závory. Správa železnic vypsala tendr na zrušení závorářského stanoviště Šárovcova Lhota a

Z tuzemské železniční mapy zmizí další ručně ovládané závory. Správa železnic vypsala tendr na zrušení závorářského stanoviště Šárovcova Lhota a s tím související modernizaci zabezpečení dvou odsud ovládaných přejezdů. Stanoviště se nachází v úseku Ostroměř – Lázně Bělohrad na trati Trutnov – Chlumec nad Cidlinou.

„Dále je součástí stavby rekonstrukce mechanického zabezpečovacího zařízení nákladiště Šárovcova Lhota, to znamená rekonstrukce mechanických krycích návěstidel s předvěstmi na světelná krycí návěstidla s předvěstmi,“ píše SŽ na svém profilu zadavatele.

Podobný osud čeká i závorářské stanoviště v jihočeské zastávce Sepekov, na jejíž modernizaci vypsala Správa železnic soutěž v polovině května. Aktuálně je na síti Správy železnic ještě 11 závorářských stanovišť, točení klikou přitom nenávratně míří do železniční historie. „Definitivní termín zrušení závorářských pracovišť Správa železnic stanovený nemá,“ sdělila mluvčí SŽ Nela Friebová.

Seznam závorářských pracovišť a počty závorářů:

Provozní obvod Zast., nz, žst. Pracovní poměr DPČ Celkem
Česká Třebová zast. Plchůvky 4 3 7
Děčín zast. Horní Podluží 3 3
Kralupy n. Vlt žst. Noutonice 2 4 6
Liberec zast. Horní Řepčice 4 4
Liberec zast. Pertoltice pod Ralskem 2 2
Liberec zast. Velký Valtinov 5 5
Tábor nz. Sepekov 2 12 14
Turnov nz. Šárovcova Lhota 3 1 4
Turnov zast. Chotěvice 3 2 5
Turnov zast. Nemyčeves 4 1 5
Ústí nad Labem nz. Žim 3 5 8
Celkový součet 35 28 63

Pramen: Správa železnic

Tagy Šárovcova Lhota Správa železnic závorář závorářské stanoviště
37 komentářů