Zájem o diesely překvapivě roste, jejich podíl se vrátil nad 30 %

Zatímco se mluví o odklonu od dieselových aut, v českých autosalonech se v posledních týdnech odehrává přesně opačný trend. Zájem

Zatímco se mluví o odklonu od dieselových aut, v českých autosalonech se v posledních týdnech odehrává přesně opačný trend. Zájem o nová auta na naftu roste. Po devíti měsících se podíl dieselových motorů vrátil v říjnu nad 30 %.

Ukazují to nová zveřejněná data o registracích osobních automobilů, která představil Svazu dovozců automobilů. Podíl naftových motorů u nových aut dosáhl 30,67 %, během posledních měsíců se přitom dostal už pod čtvrtinový podíl. Naposledy byl podíl naftových motorů nad 30 % letos v lednu. Podíl ostatních druhů pohonů je zatím stále zanedbatelný.

Říjnové statistiky registrací osobních automobilů potvrdily mírné zlepšení vývoje na trhu nových osobních aut. I když meziročně trh spadl o 7,23 %, v říjnu registrace stouply o 1,17 %. Zajímavý vývoj byl v případě pořadí jednotlivých značek: letos mimořádně úspěšná Dacie se v říjnu propadla na 11. místo, může jít ale pouze o jednorázový výkyv způsobený například pozdějším dovozem nových modelů.

Dál stoupá podíl SUV modelů, v říjnu tvořily už 34,5 % všech registrací. Souvisí to i s nabídkou automobilek, které míří hlavně do tohoto segmentu. Podíl privátních automobilů byl 28%, firemních 72%. Počet dovezených ojetých osobních aut meziročně poklesl o 0,3% na 151 655 kusů, jejich průměrné stáří je 10,3 roku, přičemž podíl vozidel starších 10 let činí 51,52%.

Tagy diesel registrace nových vozidel Svaz dovozců automobilů
100 komentářů