Zachránili jsme most, pochlubil se Liberecký kraj. Radní ho před pár měsíci chtěli zbourat

Most přes Jizeru v Poniklé. Foto: Liberecký krajMost přes Jizeru v Poniklé. Foto: Liberecký kraj

Most místo demolice čeká oprava.

Most přes Jizeru v Poniklé je od minulého týdne kulturní památkou. O verdiktu ministerstva kultury informoval Liberecký kraj, který ještě na počátku prázdnin počítal s jeho demolicí. Po kritice tohoto plánu vedení kraje otočilo a chystanou destrukci zrušilo a místo toho chystá jeho opravu.

Prohlášení kulturní památkou znamená, že most již nemůže být zbourán. „Jsem rád, že jsme s panem statutárním náměstkem Janem Svitákem před nedávnem navrhli radě kraje zastavení plánované demolice mostu. Počkali jsme na rozhodnutí ministerstva kultury. Liberecký kraj se bude snažit o most co nejpříkladněji pečovat a připravovat jeho rekonstrukci,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje (oba Starostové pro Liberecké kraj).

Oba ještě na přelomu června a července vysvětlovali, že není jiné řešení než jeho zbourání. „Byť je konečné řešení některým občanům Libereckého kraje především díky zkresleným, nebo žádným informacím, trnem v oku, jsem přesvědčen, že pro hledání postupu bylo všemi zúčastněnými odpracováno maximum,“ napsal náměstek pro dopravu Jan Sviták na facebooku ještě krátce před zahájením a následným zastavením stavby.

Kraj nevěděl, že již před dvěma lety soukromá osoba podala žádost o prohlášení mostu kulturní památkou. Kraj s prohlášením letos v létě souhlasil.

Doklad vývoje budování dopravních cest

Ve vyjádření ministerstva kultury se mimo jiné píše, že most je z památkového hlediska cenný objekt, jehož historická a technická hodnota je nesporná. Kamenný klenutý most přes řeku Jizeru v Poniklé je významným dokladem historického vývoje v oblasti budování dopravních cest a mostního stavitelství habsburské monarchie, dokladem technického vývoje a způsobu života regionu, dokladem tvůrčích schopností a práce člověka a nedílnou součástí historie obce Poniklá.
Kamenný most v Poniklé byl postavený v letech 1875–1895 jako součást císařské silnice spojující Slezskou silnici s Harrachovem. Dochoval se včetně historické konstrukce. V současné době stále slouží veřejné dopravě.

Most na silnici z Poniklé do Vysokého nad Jizerou má projít opravou, zatím není jasný termín. Změna názoru zatím vyšla kraj na 169 tisíc korun. Tolik si naúčtovala společnost Raeder & Falge za zprovoznění mostu, který se měl již začít demolovat a firma měla již na stavební práce smlouvu. Zatím není jasné, jaké další náklady kraj za vypovězení smlouvy zaplatí. Kraj mluví až o sedmi milionech korun.

Tagy kulturní památka Liberecký kraj ministerstvo kultury most přes Jizeru Poniklá Raeder & Falge
10 komentářů