Řidičům se po více než měsíci zbytečné uzavírky otevře most v Poniklé

Most přes Jizeru v Poniklé. Foto: Liberecký krajMost přes Jizeru v Poniklé. Foto: Liberecký kraj

Most je od začátku července uzavřen, aniž by se na něm něco dělo.

Liberecký kraj otevře do konce tohoto týdne most na silnici II/290, který zavřel před měsícem kvůli jeho demolici a stavbě nového mostu. Radní si po kritice demolici rozmysleli, vypověděli smlouvu s firmou a most znovu otevřou. Daňové poplatníky změna rozhodnutí radních vyjde na několik milionů korun.

Otevření mostu, s kterým se prakticky nic neudělalo, oznámil Liberecký kraj po jednání se stavební firmou Raeder & Falge. Staveniště si do konce tohoto týdne převezme Krajská správa silnic Libereckého kraje a upraví most tak, aby byl opět průjezdný. Řidičům odpadnou dlouhé objízdné trasy.

„Dohoda se stavební firmou je pro nás prioritou, neméně důležité je také odstranění uzavírky. Rád bych se řidičům za dopravní komplikace, se kterými se museli vypořádat v minulých týdnech, omluvil,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Na mostě přes Jizeru se přes měsíc nic neděje. Řidiči mezi Poniklou a Vysokým nad Jizerou musí uzavřený úsek objíždět, omezení komplikuje i dojezdové časy například zdravotnické záchranné službě.

Kraj chtěl most kvůli jeho špatnému stavu bourat. Nyní vystupuje jako jeho zachránce, podal návrh na zařazení mostu na seznam kulturních památek. Zjistil však, že návrh je u Národního památkového ústavu již dva roky podaný.

Je to skutečnost, o níž nebyl Liberecký kraj při zahájení zpracování projektové dokumentace informován. Pokud by kraj informací o návrhu na prohlášení mostu kulturní památkou disponoval, jako majitel by neuvažoval o demolici, ale jednoznačně o rekonstrukci. Je důležité, že přes všechno, co se kolem mostu odehrálo, se jej podařilo zachránit,“ řekl Půta.

Zastavení demolice mostu přes Jizeru v Poniklé vyjde daňové poplatníky na zhruba 7 milionů korun. Zhruba tolik budou činit kompenzace za odstoupení od smlouvy se společnostní Raeder & Falge. Liberečtí krajští radní otočili názor na budoucnost mostu na počátku července, když se již začal demolovat a schválili zastavení prací. „Byť je konečné řešení některým občanům Libereckého kraje především díky zkresleným, nebo žádným informacím, trnem v oku, jsem přesvědčen, že pro hledání postupu bylo všemi zúčastněnými odpracováno maximum,“ napsal náměstek pro dopravu Jan Sviták na facebooku ještě krátce před zahájením a následným zastavením stavby. Později změnu názoru označil za správný krok.

Podle Svitáka se teď jeví jako nejpravděpodobnější stavba nového mostu v jiné poloze a zachování stávajícího se zákazem vjezdu pro auta.

Tagy II/290 Liberecký kraj Poniklá Raeder & Falge
13 komentářů