Začalo první územní řízení ke středočeské D3, zprovoznění stavby se posouvá do 30. let

Kamion na dálnici D3. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion na dálnici D3. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

ŘSD ve snaze urychlit přípravu už také zahájilo práce na dokumentacích pro stavební povolení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se může radovat z dílčího úspěchu v procesu přípravy středočeské části dálnice D3. Pražský magistrát zahájil první z pěti potřebných územních řízení. Týká se šestnáctikilometrového úseku Nová Hospoda – Voračice, který naváže na již hotovou jihočeskou část D3. Oznámil to na síti X šéf ŘSD Radek Mátl.

Budoucí úsek středočeské D3 Nová Hospoda - Voračice. Pramen: ŘSD

Budoucí úsek středočeské D3 Nová Hospoda – Voračice. Pramen: ŘSD

Ačkoliv jde o posun v přípravě středočeské D3, všechny termíny jsou stále velmi plovoucí. ŘSD požádalo o územní rozhodnutí už v listopadu 2022 na středočeském krajském úřadu. Pro jeho možnou zaujatost ale ministerstvo dopravy agendu loni na jaře přesunulo ve dvou případech na pražský magistrát a ve třech případech (úseky blíže ku Praze) na Krajský úřad Libereckého kraje.

ŘSD původně očekávalo vydání nepravomocných územních rozhodnutí začátkem letošního roku, následně odhad posunulo do letošního druhého pololetí. Nyní to vypadá až na příští rok. Čtyři z pěti hlavních územních řízení zatím nebyla zahájena.

„Poměrně záhy by mělo být zahájeno územní řízení na stavbu 304 (Václavice – Voračice, pozn. red.). Územní řízení jsou postupně zahajována, jak úřady zkontrolují kompletnost podkladů. Na stavbách 301 až 303 (Praha – Jílové, Jílové – Hostěradice, Hostěradice – Václavice, pozn. red.) bylo teprve na konci května vydáno jednotné enviromentální stanovisko a probíhá ještě částečná úprava projektové dokumentace a doplnění podkladů. Se zahájením územního řízení lze počítat až na podzim,“ sdělil deníku Zdopravy.cz Mátl.

S vývojem přípravy se mění i odhadovaná data výstavby. Ještě loni ŘSD uvádělo jako optimistickou variantu léta 2026 až 2029, kdy se mělo zbudovat celých 59 kilometrů středočeské D3 rozdělené do pěti úseků. Aktuálně leták ŘSD ke stavbě Nová Hospoda – Voračice hovoří o letech 2027 až 2030, u ostatních čtyř staveb letáky mluví o období 2027 až 2031. „Zatím počítáme s tím, že všechny úseky budou stavěny najednou a zprovozněny naráz. Na tom se zatím nic nemění,“ upřesnil na dotaz deníku Zdopravy.cz Mátl.

Středočeská část D3 bude začínat křižovatkou s Pražským okruhem u Jesenice, odkud bude trasa pokračovat na jih kolem Jílového, Hostěradic, Václavic, Voračic a Nové Hospody. Na Benešov ji napojí šestikilometrová Václavická spojka. Proti této trase se vymezuje především spolek Alternativa středočeské D3.

Vedení středočeské D3. Pramen: ŘSD

Vedení středočeské D3. Pramen: ŘSD

Součástí projektu je mimo jiné 51 mostů, 14 nadjezdů, sedm tunelů a 37 protihlukových stěn o celkové délce 17 kilometrů. Předpokládané náklady činí 38 miliard bez DPH. ŘSD ve snaze urychlit přípravu už také zahájilo práce na dokumentacích pro stavební povolení.

Tagy D3 ŘSD středočeská část D3
72 komentářů