Středočeskou část D3 vyprojektují Sudop Group, Pragoprojekt a Valbek

Dálnice D3 přes Posázaví, vizualizace. Pramen: ŘSDDálnice D3 přes Posázaví, vizualizace. Pramen: ŘSD

Stavět by se mělo začít v roce 2027, hotovo má být nejpozději v roce 2031.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podepsalo čtyři smlouvy na projektování středočeské dálnice D3. Zakázky, jejichž celková hodnota je 526 milionů korun, si rozdělily Valbek, Pragoprojekt a firmy ze skupiny Sudop Group. Vyplývá to ze smluv aktuálně zveřejněných ve veřejném registru. ŘSD smlouvy zadalo na základě rámcového kontraktu.

Vybrané firmy vypracují dokumentace pro stavební povolení, práci by měly podle ŘSD zahájit ihned po podpisu smluv. ŘSD počítá s tím, že letos budou hotovy koncepty dokumentací, žádosti o stavební povolení podá nejdříve příští rok.

Největší zakázku (v celkové hodnotě 186 milionů korun) si připsalo sdružení firem Pragoprojekt a Amberg Engineering Brno. Smlouva je na dva úseky: Praha – Jílové a Jílové – Hostěradice. Součástí druhého jsou most Sázava a tunel Luka.

Úsek Hostěradice – Václavice vyprojektuje Valbek za 106 milionů.

Zakázky na zbylé dva úseky směrem k jihu Čech (Václavice – Voračice a Voračice – Nová Hospoda) získalo sdružení firem Sudop Praha, Sudop EU, Dopravoprojekt (Bratislava), Dopravoprojekt Brno a PUDIS. Všechny patří do skupiny Sudop Group. Za první zaplatí ŘSD 128 milionů, za druhou 106 milionů.

Vedení středočeské D3. Pramen: ŘSD

Vedení středočeské D3. Pramen: ŘSD

ŘSD aktuálně stále čeká na územní rozhodnutí, která mají na starost úřady pražského magistrátu a Libereckého kraje. Ministerstvo dopravy jim agendu přidělilo kvůli možné podjatosti Krajského úřadu Středočeského kraje.

Územní rozhodnutí mají být dle předpokladů ŘSD vydána v nejbližších měsících, dá se přitom očekávat jejich následné napadení odpůrci dálnice. Pravomocná by tak mohla být podle šéfa ŘSD Radka Mátla na jaře příštího roku. „Pak zahájíme výkupy pozemků,“ řekl na začátku ledna Mátl.

Stavět by se mělo začít v roce 2027, hotovo má být nejpozději v roce 2031. Vývoj přípravy dálnice D3 ve středních Čechách naleznete pod tagem středočeská část D3.

 

Tagy D3 Pragoprojekt ŘSD středočeská část D3 Sudop Group valbek
78 komentářů