Za ušetřené peníze ze soutěží objedná stát více rychlíků mezi Libercem a Ústím

Na rychlíky mezi Libercem a Ústím nad Labem nasazují České dráhy většinou soupravy složené z motorových vozů 843 a vozů Btn. Foto: Jan SůraNa rychlíky mezi Libercem a Ústím nad Labem nasazují České dráhy většinou soupravy složené z motorových vozů 843 a vozů Btn. Foto: Jan Sůra

Cestující mezi Libercem a Ústím nad Labem se od prosince dočkají rozšíření vlakového spojení. Ministerstvo dopravy se rozhodlo vrátit do

Cestující mezi Libercem a Ústím nad Labem se od prosince dočkají rozšíření vlakového spojení. Ministerstvo dopravy se rozhodlo vrátit do provozu čtyři rychlíky mezi oběma krajskými městy.

Vyplývá to z materiálu Situace v železniční dopravě, kterou předložilo ministerstvo dopravy na jednání tripartity. Navýšení počtu spojů vysvětluje ministerstvo tím, že se podařilo ušetřit peníze na lince z Liberce do Pardubic, kde o dvouletý kontrakt soutěžily České dráhy a Arriva. Výsledná cena Českých drah je nakonec nižší než dosud a ministerstvo se rozhodlo použít peníze na zvýšení provozu na jiné trati.

Podle plánu se objeví nový ranní rychlík z obou směrů: z Ústí bude v Liberci zhruba v půl osmé ráno, z Liberce v 7 hodin ráno. Stejně tak se objeví v jízdním řádu i nové večerní rychlíky: ve 20:28 z Liberce a 21:15 z Ústí nad Labem. Dosud jel poslední rychlík z Liberce do Ústí v půl sedmé. Změny jsou už i v návrhu jízdního řádu.

Ministerstvo dopravy chce podobný postup použít i u jiných linek, kde ušetří. Někde ušetří i tím, že linky zkrátí, což je případ rychlíků Kolín – Rumburk / Šluknov, které ukončí v Novém Boru. „O ušetřené kilometry se navýší objednávka na jiných linkách,“ řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Cestování mezi Libercem a Ústím nad Labem od prosince navíc i zrychlí. V úseku Liberec – Česká Lípa dojde ke zkrácení jízdních dob až o devět minut na 66 minut u rychlíků, u osobních vlaků z 92 na 78 minut. Důvodem je přesun křižování do jiných stanic. Kvůli tomu ale dojde k projíždění některých zastávek u osobních vlaků.

Správa železniční dopravní cesty navíc chystá velkou rekonstrukci celé tratě, která by měla provoz ještě zrychlit.

Tagy Linka R15 Liberec - Ústí nad Labem Ministerstvo dopravy rychlíky Liberec - Ústí nad Labem
8 komentářů