dkv-spojujeme

Vlaky mezi Libercem a Českou Lípou zrychlí. Novým jízdním řádem i investicí za 1,8 miliardy

Stanice Zákupy má s chystanou revitalizací zcela zmizet a nahradí ji nová zastávka. Foto: Zákupák/Wikimedia CommonsStanice Zákupy má s chystanou revitalizací zcela zmizet a nahradí ji nová zastávka. Foto: Zákupák/Wikimedia Commons

Cestování vlaky mezi Libercem a Českou Lípou bude rychlejší než dosud. Už v prosinci dojde ke zrychlení úpravou jízdních řádů,

Cestování vlaky mezi Libercem a Českou Lípou bude rychlejší než dosud. Už v prosinci dojde ke zrychlení úpravou jízdních řádů, za pár let ještě díky rozsáhlé investici do samotné trati.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce za 1,84 miliardy v letech 2020-2022 modernizovat trať mezi Libercem a Českou Lípou, zejména na úseku mezi Českou Lípou a Rynolticemi.

Vyplývá to z dokumentace, kterou poslala SŽDC úřadům k posouzení, zda musí kvůli akci proběhnout řízení o vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

Dojde ke zkrácení jízdních a cestovních dob, zvýšení bezpečnosti provozu, zlepšení komfortu cestujících a celkové zlepšení stavebně technického stavu řešeného úseku ve snaze umožnit zavedení taktové dopravy,“ uvedla SŽDC v materiálu, který zpracovala společnost Valbek.

Materiál neuvádí přesné zkrácení jízdních dob, dlouhodobě SŽDC mluví o cílovém stavu pod hodinu jízdy. Dosud je do České Lípy z Liberce rychlejší auto, vlak zdržuje především trasa překonávající značný výškový rozdíl mezi Libercem a Rynolticemi. Na řadě úseků má dojít k opravě tak, aby zde mohly jezdit vlaky stokilometrovou rychlostí.

Největší změnou je přeložka v úseku Zákupy – Mimoň, kvůli které dojde ke zrušení stanice Zákupy a výstavbě nové zastávky Zákupy-Božíkov v nové poloze. Kromě toho má dojít k rekonstrukcím stanic Jablonné v Podještědí, Rynoltice a Karlov pod Ještědem.

Zákres revitalizace trati 086 mezi Libercem a Českou Lípou v úseku mezi Mimoní a Zákupy, kde má vzniknout přeložka. Foto: SŽDC
Zákres revitalizace trati 086 mezi Libercem a Českou Lípou v úseku mezi Mimoní a Zákupy, kde má vzniknout přeložka. Foto: SŽDC

V mezistaničních úsecích Mimoň – Brniště a Brniště – Jablonné v Podještědí je navržena úprava kolejípro rychlost až 100 km/hod. Ke zrychlení má dojít i v úseku mezi Libercem a Karlovem pod Ještědem. V úseku Jablonné v P. – Rynoltice je navržena rekonstrukce traťového úseku, součástí akce je i rekonstrukce přejezdů.

SŽDC očekává, že na trase zůstane minimálně stejný počet vlaků, jako dosud. „Ze strany Libereckého kraje předpokládáno zachování minimálně stávajícího rozsahu dopravy s tím, že zájmem Libereckého kraje je ve spolupráci s objednavatelem dálkové dopravy docílit pravidelně rozložené celodenní nabídky spojů v přibližně hodinovém intervalu v celém rozsahu plánované provozní doby cca 4:30 – 23:30,“ uvádí materiál. Ve všední dny by mělo jezdit kromě rychlíků ještě 6 párů spěšných vlaků a 5 párů osobních vlaků, v neděli spěšné pojedou jako osobní.

Zrychlení na trase čeká cestující už od prosince. U rychlíků dojde ke zkrácení jízdních dob až o devět minut na 66 minut, u osobních vlaků z 92 na 78 minut. Důvodem je přesun křižování do jiných stanic. Kvůli tomu ale dojde k projíždění některých zastávek u osobních vlaků.

Tagy konec stanice Zákupy revitalizace SŽDC Trať 086 Liberec - Česká Lípa - Benešov nad Ploučnicí
18 komentářů