Za sobotní kolaps v Poříčanech nemůže žádný dopravce, vyšetřování ale dál běží

Montážní vůz trakčního vedení MVTV. Foto: Pohled111 / Wikimedia CommonsMontážní vůz trakčního vedení MVTV. Foto: Pohled111 / Wikimedia Commons

Přepálené lano trakčního vedení souvisí s modernizací celého úseku, nikoliv nesprávnou jízdou strojvedoucího.

Sobotní mnohahodinové zastavení provozu na hlavním koridoru v Poříčanech nezpůsobil žádný dopravce, jak Správa železnic původně tvrdila. Přepálení trakčního lana souvisí s modernizací celé stavby. Na rozdíl od soboty, kdy Správa železnic označila jako viníka dopravce, o tom, kdo událost způsobil, není stále jasno.

„Poničení troleje bylo způsobeno nesprávnou jízdou vlaku,“ napsal v sobotu v tiskovém prohlášení mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Dnes je ale už jisté, že o dopravce nešlo. „Způsob poškození trakčního vedení v daném místě vykazoval typické znaky způsobené průjezdem vlaku, který nerespektoval návěsti pro elektrický provoz a takzvaně ‚přepálil‘ trolej,“ vysvětlil Gavenda, proč jako viníka Správa železnic nejprve označila dopravce.

Následná prohlídka hnacího vozidla potvrdila, že na něm nebyly stopy od poškození troleje. „Z dalšího šetření zatím vyplývá, že se jedná o poruchu na soustavě trakčního vedení související s modernizací dotčeného úseku, jejíž příčiny se stále vyšetřují, dodal Gavenda.

V úseku Poříčany – Velim probíhá rozsáhlá modernizace, zhotovitelem je sdružení Swietelsky Rail ve sdružení se Subterrou.

 

Tagy porucha trakčního vedení Správa železnic Velim - Poříčany
63 komentářů