Za levnými letenkami je naše minimální mzda 10 tisíc korun. Odboráři si stěžují na mlčení Ryanairu

Boeing 737-800 Ryanairu v Praze. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 Ryanairu v Praze. Foto: Letiště Praha

Odboráři rozdávali cestujícím letáky, ve kterých je informovali o špatných pracovních podmínkách.

K nezvyklé protestní akci se odhodlali tento týden odboráři z organizace B.United, která zastupuje některé zaměstnance Ryanairu. Cestujícím před nástupem do letadla rozdávali letáky s informacemi o pracovních podmínkách, které považují za nevyhovující. Odboráři se přes rok snaží navázat kontakt s vedením společnosti. Zatím marně.

„Během covidových opatření se dosavadní problémy ještě prohloubily. Chceme adekvátní proplácení dnů, kdy jsou zaměstnanci v pracovní pohotovosti. Chceme jasná pravidla a řádné ohodnocení za charterové lety s mezipřistáním. Chceme, aby v Ryanairu nepanoval strach, že když zaměstnanec nepřijme náhlou pracovní směnu na poslední chvíli, přijde o práci. Zejména však chceme, aby se s námi vedení Ryanairu začalo bavit. Myslím, že se lidé mají dozvědět, co všechno se skrývá za jejich letem. Palubní personál pracuje na maximum, ale v aktuálních podmínkách to nebude dlouho udržitelné,“ říká Matteo Pizzolato, předseda odborů B.United. Ryanair na dotazy k akci nereagoval.

V petici se uvádí, že cenou za levné letenky Ryanairu jsou právě i pracovní podmínky.  „Zaměstnanci společnosti Ryanair a její pracovní agentury v České republice se dlouhodobě potýkají s rostoucím stresem, únavou a obtížemi přežít v Praze za naprosto minimální mzdu (například někteří ze zaměstnanců dostali měsíční mzdu cca 400 Euro/10 000 Kč). Podle nich firma jen nabírá stále nové zaměstnance.

Špatné pracovní podmínky v letecké společnosti Ryanair vyústily v roce 2020 ve vznik odborové organizace B.United. Odbory hájí zájmy zaměstnanců a agenturních pracovníků Ryanairu v České republice. Společnost však bezprostředně po vzniku odborů propustila tři jejich zakladatele, kteří se se společností nyní soudí.

Tagy B.United palubní personál Ryanair
92 komentářů