Ryanair hrozí uzavřením tří základen v Německu, piloti těsně odmítli snížení mezd

Letadla Ryanairu a Lufthansy na letišti ve Frankfurtu. Foto: LufthansaLetadla Ryanairu a Lufthansy na letišti ve Frankfurtu. Foto: Lufthansa

Letecká společnost Ryanair zavře na konci října svoji základnu na letišti Hahn, které v letovém řádu vydává oficiálně za Frankfurt.

Letecká společnost Ryanair zavře na konci října svoji základnu na letišti Hahn, které v letovém řádu vydává oficiálně za Frankfurt. V ohrožení jsou i místa v Düsseldorfu a Berlíně.

Firma včera poslala pilotům oznámení, že k uzavření dojde kvůli neochotě pilotů snížit si mzdy jako například jejich britští kolegové a současně výraznému propadu poptávky po létání. „Musíme přistoupit ke snižování nákladů, což povede k propouštění a uzavírání našich základen,“ uvedla firma v dopise pilotům.

Ryanair chce své piloty v Německu přesunout pod Malta Air, která rovněž patří do celého holdingu. Podobný krok udělal irský dopravce například v řadě středoevropských zemí včetně Česka, kde zaměstnanci místo Ryanairu pracují pro polského dopravce Buzz. Většinou tento krok znamená zhoršení pracovních podmínek.

Německá odborová organizace pilotů Vereinigung Cockpit uvedla v tiskové zprávě, že pro podporu nové dohody s Ryanairem bylo 49,4 % pilotů, kteří hlasovali. Podle odborářů jsou podmínky dopravce nepřípustné a poškodily by celý trh práce. Nelíbí se jim především výrazné snížené denní sazby pro piloty a zvýšení provozní zátěže.

Základna v Hahnu se stala jedním ze symbolů expanze Ryanairu zejména na počátku existence firmy. Letiště leží 130 kilometrů od Frankfurtu, přesto ho Ryanair vydává v letovém řádu za Frankfurt.

Tagy Ryanair
55 komentářů