Z vrcholu dolů. Automobilový průmysl zrychluje v Česku svůj pokles. Hyundai -15,5%.

Výroba modelu Karoq v závodě Škoda Auto v Kvasinách. Foto: Škoda AutoVýroba modelu Karoq v závodě Škoda Auto v Kvasinách. Foto: Škoda Auto

Z pásů tří automobilek v Česku sjelo za první tři měsíce letošního roku 377 283 osobních aut, což je o

Z pásů tří automobilek v Česku sjelo za první tři měsíce letošního roku 377 283 osobních aut, což je o 2,6 % méně. Největší pokles zaznamenala výroba v březnu: o 7,37 %.

Vyplývá to z dat o výrobě, které dnes zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu.  Podle nich v prvních třech měsících letošního roku rostla jen Škoda Auto, která za první tři měsíce přidala 2,5 %. Hyundai naopak ve čtvrtletí klesl o 15,5 %.

Hyundai snížení výroby v prvním čtvrtletí plánoval, veškerý pokles naplánoval do prvních třech měsíců, kdy se některé dny oproti loňsku nevyrobilo. Pokles je ale podle vyjádření firmy o 1,5 % menší, než firma plánovala.

Automobilky zatím pokles v posledních dvou měsících nevidí tragicky. „V dalším průběhu roku lze nicméně dle signálů od většiny finálních výrobců očekávat, že mírný pokles výroby z prvního čtvrtletí bude v průběhu roku postupně snižován,“ řekl prezident AutoSAP Bohdan Wojnar.

Nárůst hlásí oba výrobci autobusů: Iveco a SOR Libchavy: o 7,2 %. Iveco za první tři měsíce vyrobilo už 1008 vozů. Dál pokračoval pokles Tatry v segmentu nákladních vozidel, firma ale í na export. Výrobce nákladních vozidel vysvětluje pokles o 60 % náběhem nových modelů.

Tagy Sdružení automobilového průmyslu statistiky výroby aut 2018
4 komentáře