Český autoland hlásí nejúspěšnější první čtvrtletí v historii

Výroba nové generace Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai Motor Manufacturing CzechVýroba nové generace Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Největší nárůst zaznamenala Toyota v Kolíně, což je způsobeno loňskou odstávkou.

Tuzemské automobilky dosáhly v prvním čtvrtletí nejlepšího výrobního výsledku v historii. Za první tři měsíce letošního roku sjelo z výrobních linek 394 443 osobních aut, nárůst hlásí i výrobci autobusů a nákladních vozidel.

Produkce automobilek za první kvartál stoupla v meziročním porovnání o 11,5 %. Produkce autobusů stoupla o 6,7 % (1 175 ks), nákladních vozidel Tatra o 12,2 % (405 ks) a motocyklů Jawa o 31,7 % (241 ks). Klesl pouze segment přípojných vozidel, konkrétně o 7 %. V segmentu elektrických vozidel bylo od začátku roku do konce března vyrobeno celkem 27 024 elektrických vozidel, z nichž 19 246 bylo čistě elektrických a 7 778 s plug-in hybridním pohonem.

Pokračující růst objemu výroby a historicky nejúspěšnější první kvartální výsledek jsou jednoznačným potvrzením významu a přínosu automobilového průmyslu domácímu hospodářství. Dobrou zprávou je pak růst napříč všemi sledovanými kategoriemi motorových vozidel. Přesto, a právě proto, musíme dnes pracovat na tom, abychom globálně konkurenceschopné podmínky výroby v ČR, respektive EU, udrželi i nadále, např. pokud jde o aktuální negativní výhled na růst cen energií,“ říká Martin Jahn, prezident Sdružení automobilového průmyslu.

Export jako základ

Autoprůmysl u nás dlouhodobě žije z exportu.  Na tuzemský trh směřovalo celkem 23 423 vozidel, tedy o 6,1 % méně než v předchozím roce. Přes 94 % vyrobených automobilů (371 020 ks) zamířilo na zahraniční trhy. Export vozidel tak v meziročním srovnání zaznamenal 12,8% nárůst.

Největší domácí automobilka Škoda Auto vyrobila v lednu až březnu ve svých tuzemských závodech 243 322 osobních automobilů (+5 %). V nošovickému závodu automobilky Hyundai došlo k nepatrnému meziročnímu poklesu výroby ve výši 1,2 %. Hyundai v první čtvrtletí vyrobil celkem 87 200 vozidel.

V kolínské Toyotě v prvním čtvrtletí zaznamenali nárůst produkce o 89 %. Ten je dán především nižší srovnávací základnou z minulého roku, ve kterém automobilka kvůli nedostatku komponent odstavila výrobu na téměř celý měsíc únor. V absolutním vyjádření bylo v Kolíně v prvních třech měsících letošního roku vyrobeno celkem 63 921 osobních automobilů. Téměř polovinu z nich pak tvořila vozidla hybridního modelu Yaris HV. Automobilka tak pokračuje v plné výrobě a zcela se ji daří plnit stanované výrobní plány.

Mezi autobusy dominuje Iveco. Ve Vysokém Mýtě za kvartál vyrobili 1 068 autobusů, tedy o 4,2 % víc než v loňském roce. SOR Libchavy v prvním čtvrtletí tohoto roku vyrobil 97 autobusů, tj. o 36,6 % víc než vloni.

Tagy AutoSAP Sdružení automobilového průmyslu výroba vozidel v ČR
16 komentářů