Lepší čísla než před pandemií. Český automobilový průmysl hlásí rekordní výrobu

Výroba nové generace Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai Motor Manufacturing CzechVýroba nové generace Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Čím dál vyšší podíl na produkci mají elektrická auta.

Tuzemský automobilový průmysl se dostal objemem výroby nových vozidel nad úroveň před pandemií koronaviru a dodavatelskou krizí. Vyplývá to ze zveřejněných dat Sdružení automobilového průmyslu AutoSAP.

Nejen lednové, ale i únorové údaje výroby vozidel překonávají v absolutních číslech ty nejlepší výsledky z doby před krizí. Navzdory výpadkům některých komponent či zprávám o ekonomickém ochlazení tak autoprůmysl i nadále podporuje českou ekonomiku. Vozidlům tuzemských značek se totiž daří jak na domácím, tak na evropském trhu. To nakonec potvrzují údaje nejprodávanějších značek v Evropě podle počtu prodaných vozidel, kde se Toyota a Škoda Auto umístily mezi prvními třemi,“ říká Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu.

Automobilky působící v Česku vyrobily za první dva měsíce 263 tisíc aut, což je meziroční nárůst o 22,3 %. V segmentu elektrických vozidel bylo do konce února vyrobeno celkem 18 536 elektrických vozidel, z nichž 13 286 bylo čistě elektrických a 5 250 s plug-in hybridním pohonem. V roce 2019, kdy ještě nikdo netušil o koronaviru a komponentové krizi, bylo za stejné období vyrobeno 251 tisíc aut. Výrobci autobusů zaznamenali nárůst o 7 %.

Nárůst u všech tří výrobců osobních aut

Největší domácí automobilka Škoda Auto vyrobila v lednu a únoru ve svých tuzemských závodech 161 733 osobních automobilů (+14,1 %). V nošovickém závodě automobilky Hyundai bylo za první dva měsíce vyrobeno celkem 58 800 vozidel, tj. o 8,7 % více než ve stejném období loňského roku. V Nošovicích tvoří elektrické vozy již 17 % výroby.

V kolínské Toyotě v prvních dvou měsících zaznamenali nárůst produkce o 120 %. Ten je dán především nižší srovnávací základnou z minulého roku, ve kterém automobilka kvůli nedostatku komponent odstavila výrobu na téměř celý měsíc únor. V absolutním vyjádření bylo v Kolíně v úvodu letošního roku vyrobeno celkem 42 495 osobních automobilů. Téměř 47 % z nich tvořila vozidla hybridního modelu Yaris HV.

Mezi výrobci autobusů rostla výroba v Ivecu, které vyrobilo 642 vozidel, o desetinu více než ve stejném období loňského roku. Klesla naopak výroba v SOR Libchavy.

Tagy AutoSAP Sdružení automobilového průmyslu
16 komentářů