Z Vídně denně do Amsterdamu. ÖBB spouští další noční spoj

Nightjet rakouských drah . Autor: ÖBB/Harald EisenbergerNightjet rakouských drah . Autor: ÖBB/Harald Eisenberger

Rakušané patří k největším provozovatelům nočních vlaků v Evropě. Udrželi je i v době, kdy je ostatní dopravci rušili.

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) rozšíří v pondělí 24. května síť svých mezinárodních nočních spojů o trasu Vídeň – Amsterdam. Vlak bude jezdit denně a ÖBB jej prezentují jako ekologickou alternativu k leteckému spojení.

Cesta z Vídně do Amsterdamu potrvá 14 hodin a povede přes Linec, Pasov, Norimberk, frankfurtské letiště, Bonn a Utrecht. Z Vídně bude vlak vyjíždět ve 20:13 a z Amsterdamu v 19:30.

„Každý cestující, který dá přednost Nightjetu před letem do Amsterdamu, ušetří 350 kilogramů emisí CO2 za jednu cestu. Naše noční vlaky jsou alternativou k letům po Evropě a dopraví cestující bezpečně a bezstarostně do cíle,“ uvedl šéf ÖBB Andreas Matthä. Vlak nabídne místa k sezení, lehátkové a lůžkové vozy.

Rakušané patří k největším provozovatelům nočních vlaků v Evropě. Udrželi je i v době, kdy je ostatní dopravci rušili. Například Deutsche Bahn (spolu se SNCF) přišla v prosinci 2015 se zásadní redukcí nočních vlaků, aby je o rok později fakticky zrušila. Nyní je s pomocí Rakušanů, Švýcarů a Francouzů znovu křísí.

Vedle Amsterdamu se Nightjetem mohou cestující z Vídně dostat například do Bruselu, Curychu, Benátek či Říma a od 18. června i do chorvatského Splitu.

Tagy nightjet ÖBB Vídeň - Amsterdam
82 komentářů