Z Číny už letí A330 se zdravotnickým materiálem, česká letadla čekají dál na povolení na Sibiři

Letadlo China Eastern v Praze. Pramen: Letiště PrahaLetadlo China Eastern v Praze. Pramen: Letiště Praha

Ze Šanghaje odstartoval krátce po 21. hodině středoevropského času další speciál plně naložený zdravotnickým materiálem. Jde o Airbus A330-200 společnosti

Ze Šanghaje odstartoval krátce po 21. hodině středoevropského času další speciál plně naložený zdravotnickým materiálem. Jde o Airbus A330-200 společnosti China Eastern Airlines.

Letecký most mezi Čínou a Českem s materiální pomocí ale provází nejasnosti a obstrukce čínské strany. V ruském Novosibirsku už téměř celý den stojí dvě letadla Smartwings Group, která čekají na povolení letu do Číny pro další materiál.

Průběh letu China Eastern je možné sledovat na Flightradar24.com. Letadlo nakonec cestou ještě mělo mezipřistání v Si-anu, v Praze by mělo být před obědem. Jde o stejný typ letadla, který China Eastern nasazovaly na pravidelnou linku mezi Šanghají a Prahou, než ji samy zrušily. Jde o osobní letadlo, kromě plně naloženého nákladového prostoru je část nákladu na palubě v prostoru pro cestující, materiál je překryt sítí.

China Eastern má zítra vypravit ještě další let, tentokrát už s plně nákladním letadlem s výrazně vyšší kapacitou. Vrcholem celé operace má pak být podle ministra vnitra Jana Hamáčka přílet nákladního letounu Antonov An-124 z Číny. Letadlo zatím doletělo z Kyjeva do Baku, v pátek krátce před šestou středoevropského času zamířilo do čínského Šen-čenu.

Materiál má přivézt letadlo registrace UR-82008 společnosti Antonov Airlines. V Česku by mělo být letadlo v sobotu, zamíří do Pardubic. „Přivezeme pro vás dva miliony respirátorů N95, pět milionů roušek, 80.000 ochranných brýlí, 120.000 ochranných obleků a 50.000 testů, celkem 134 palet a 106.337 kilogramů,“ uvedla na Facebooku armáda.

Největší záhadou celé operace je ale nasazení strojů společnosti Smartwings Group. Ve čtvrtek v půlnoci odstaroval do Novosibirsku první Boeing 737-900 Smartwings, následovaný Airbusem A319 ČSA. Oba stroje zůstaly v Novosibirsku, který měl sloužit i jako provizorní základna pro lety s mezipřistáním z Číny. Mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková potvrdila, že firma stále čeká na povolení letu do Číny, podle ní by ale mělo letadlo ČSA nad ránem odletět do Šanghaje. Ráno letadla zůstala na zemi. Předseda představenstva Jiří Šimáně pro server Lidovky.cz odpoledne uvedl, že z původně plánovaných sedmi letů se uskuteční nakonec jen dva.

Jaroslav Tvrdík uvedl v pátek dopoledne na Twitteru, že letadla už povolení mají, ale čekají na volné místo na letišti v Šanghaji.

Tagy China Eastern Airlines letecký most Česko - Čína
67 komentářů