Z České Lípy nepojedou čtyři měsíce vlaky do Nového Boru. Aby už nemusely jezdit krokem

Přípravné práce pro sanaci svahu u České Lípy. Foto: Jakub DvořákPřípravné práce pro sanaci svahu u České Lípy. Foto: Jakub Dvořák

Správa železniční dopravní cesty začne od 17. srpna s nepřetržitou výlukou trati mezi Českou Lípou a Novým Borem. Důvodem je

Správa železniční dopravní cesty začne od 17. srpna s nepřetržitou výlukou trati mezi Českou Lípou a Novým Borem. Důvodem je oprava úseku v oblasti mokřadu říčky Šporka, kde dnes musí vlaky jezdit desetikilometrovou rychlostí.

Jde o několikasetmetrový úsek náspu za zastávkou Česká Lípa – Střelnice, kde vlaky dosud mohou jezdit jen desetikilometrovou rychlostí.  Násep na jílovém podloží je nestabilní a v posledních letech se dal několikrát do pohybu. Hrozilo i dočasné uzavření trati.

SŽDC již vybrala zhotovitele opravy. Zakázku za 130 milionů korun získalo sdružení firem GJW Praha, Colas, Eurovia a Porr. Vítězství sdružení vyplývá z podepsané smlouvu v registru smluv.

Stav trati z České Lípy do Nového Boru v oblasti pomalé jízdy. Foto: Jakub Dvořák

Stav trati z České Lípy do Nového Boru v oblasti pomalé jízdy. Foto: Jakub Dvořák

Sdružení má částečně vyměnit materiál v náspu a odvodnit ho, současně podle projektu provedou umístění pilot. Poté by již k sesuvům nemělo docházet.

S výlukou v úseku skončí rychlíky Českých drah. Od prosince s novým jízdním řádem a koncem výluky má provoz převzít Arriva.

Tagy colas eurovia GJW Praha pomalá jízda u České Lípy Porr Správa železniční dopravní cesty SŽDC Top Trať 080 Mladá Boleslav - Jedlová
46 komentářů