Qatar Airways žádají okolní země o náhradu škody 5 miliard dolarů za delší lety

Qatar Airways a Boeing doladily na aerosalonu smlouvu na nákup 5 nákladních Boeingů 777F. Kontrakt má hodnotu 1,7 miliardy dolarů v ceníkových cenách. Foto: BoeingQatar Airways a Boeing doladily na aerosalonu smlouvu na nákup 5 nákladních Boeingů 777F. Kontrakt má hodnotu 1,7 miliardy dolarů v ceníkových cenách. Foto: Boeing

Qatar Airways nesmí už tři roky létat přes některé země, dopravce za to od nich žádá odškodnění.

Letecká společnost Qatar Airways žádá od čtyř zemí náhradu škody za blokádu Kataru. Kvůli uzavření letového prostoru kolem Kataru musí dopravce už od roku 2017 létat do řady destinací často i několikahodinovou oklikou.

Arbitráž se týká Spojených arabských emirátů, Egypta, Saúdské Arábie a Bahrajnu, které od června 2017 blokují přístup do Kataru po vodě, zemi i letadly. V praxi to znamená, že Qatar Airways musejí létat do řady destinací velkou oklikou: například do části Afriky namísto přímým letem přes vzdušný prostor Saúdské Arábie okolo celého Arabského poloostrova. Současně do těchto zemí nesmí vůbec létat.

Qatar Airways odhadují škody na nejméně pět miliard dolarů, jejich náhradu žádá nyní u čtyř mezinárodních arbitrážních tribunálů. Dopravce tvrdí, že šlo o krok, který měl cíleně poškodit jeho aktivity a který výrazně poškodil jeho investice.

Jde o jasné porušení mezinárodních leteckých dohod o civilním letectví. Po třech letech pokusů o smírné řešení jsme se rozhodli vymáhat naše nároky právní cestou,“ řekl šéf Qatar Airways Akbar Al Baker. Blokádu Kataru zavedly některé státy kvůli jeho údajné podpoře teroristů.

Tagy blokáda Kataru qatar airways Top
10 komentářů