Výrobu plzeňské Škody posílí zaměstnanci z Indonésie, jsou to studenti technických škol

Školení svářeče z Indonesie pro Škodu. Pramen: Škoda GroupŠkolení svářeče z Indonesie pro Škodu. Pramen: Škoda Group

Studenti z Indonésie budou v továrnách Škody trávit dvouletou praxi.

Strojírenská skupina Škoda Group řeší nedostatek zaměstnanců ve výrobě spoluprací s Indonésií a tamními polytechnickými školami. Na základě dohody budou jejich studenti trávit v továrnách Škody dvouletou praxi; prvních 20 studentů již přicestovalo a zahájilo několikatýdenní školení. Jde především o elektromechaniky, svářeče a zámečníky. Celkem by ve Škodě v následujících dvou letech mělo najít uplatnění až 300 indonéských studentů.

„Projekt je jedinečný nejen vysokým počtem zaměstnanců ze země mimo EU, ale také svou koncepcí. Naši zaměstnanci současně zůstávají studenty polytechnických škol v Indonésii. K nám přijíždějí na dvouletou placenou pracovní stáž, která je v Indonésii zakončena certifikátem o absolvované stáži. To jim později umožní získat lepší uplatnění na tamějším trhu práce,“ uvedla personální viceprezidentka Škody Šárka Moučková. Podle ní budou mít Indonésané „srovnatelné podmínky s českými zaměstnanci“.

Do výběrového řízení se podle Škody přihlásilo téměř 900 studentů z 10 polytechnických škol v Indonésii. Na základě zkoušek bylo vybráno 300 studentů ve věku 21 až 29 let. V tuzemsku jim má zpočátku pomáhat tým překladatelů a koordinátorů, primárním jazykem používaným na pracovišti bude angličtina.

„Z našeho projektu profitují všichni. Česká republika bude mít na dva roky plátce odvodů ze mzdy. Indonésie dostane po dvou letech zkušené zaměstnance pro svůj rostoucí průmysl. Studenti získají adekvátní mzdu a zkušenosti, Škoda Group zase na dva roky zaměstnance s nízkou fluktuací a motivací se učit novým věcem,“ doplnila Moučková. Příprava projektu podle ní trvala devět měsíců; podpořily jej vlády obou zemí.

„Domácí trh práce, bohužel, aktuálně nedokáže nabídnout dostatek kvalifikovaných pracovníků,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský. Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták ocenil, že projekt Škody je koncepční, s podporou vlád a jasně definovanými pravidly a cíli.

Tagy Indonésie Škoda Group zaměstnanci z Indonésie
81 komentářů