Indonésie uvolnila provoz letadel Boeing 737 MAX

Boeing 737 MAX 8 společnosti Lion Air. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 8 společnosti Lion Air. Foto: Boeing

Indonésie byla předposlední velkou zemí, kde letouny 737 MAX nemohly létat. Zákaz zůstává v Rusku.

Indonéské ministerstvo dopravy umožnilo od dnešního dne opět provoz letadel Boeing 737 MAX. Stalo se tak více než tři roky po tragické nehodě Boeingu 737 MAX společnosti Lion Air, které se zřítilo do moře krátce po startu.

O konci omezení informovala jako první indonéská verze CNBC. Indonésie je předposlední z velkých zemí, kde dosud letouny nemohly létat. Zákaz zůstává i nadále v Rusku.

Kromě zahraničních dopravců uvolnění provozu znamená možnost obnovit lety s tímto typem pro domácí aerolinky Lion Air a Garuda Indonesia.

Nehoda Lion Air byla první, která odstartovala pochyby o bezpečnosti provozu tohoto typu. Tři měsíce starý letoun se v říjnu 2018 zřítil krátce po startu do moře. Vyšetřování příčin nehody letu JT 610 ukázalo ale i chyby pilotů. Provoz 737 MAX byl globálně zastaven o pár měsíců později v březnu po nehodě v Etiopii.

Letadla 737 MAX prošla úpravami, zejména v řídícím systému MCAS. Provoz byl obnoven loni v prosinci, od té doby za sebou mají přeš čtvrt milionu letů bez problémů.

Tagy Boeing 737 MAX Indonésie let JT 610 Lion Air
Žádné komentáře