Vypuštěné Labe pod Mělníkem. Havárie na jezu zastavila lodní provoz, jedna loď uvízla

Zdymadlo Dolní Beřkovice, ilustrační foto. Pramen: Povodí LabeZdymadlo Dolní Beřkovice, ilustrační foto. Pramen: Povodí Labe

Na vltavském kilometru mezi komorou Hořín a soutokem s Labem uvízl podle informací Povodí Labe tlačný remorkér s vanou.

Labe pod zámkem v Mělníku skýtá od soboty nezvyklý pohled, když jeho hladina klesla o více než metr. Příčinou je havárie na jezu Dolní Beřkovice. Státní plavební správa (SPS) proto v místě zastavila veškerý lodní provoz. Na řece dle informací Povodí Labe uvízl tlačný remorkér s vanou.

Provoz lodí (s výjimkou případných pracovních plavidel) je zastaven na Vltavě od soutoku po plavební komoru Hořín (cca 1 km) a na Labi ve zdrži vodního díla Beřkovice (cca 13 km). Právě na vltavském kilometru mezi komorou Hořín a soutokem uvízlo zmíněné plavidlo, další mohou být v mělnickém přístavu.

Provoz je zastaven do odvolání. „Nejsou garantovány plavební hloubky,“ uvedla ředitelka SPS Klára Němcová. Podle plavební správy došlo „k poruše na hradícím uzávěru levého jezového pole a následnému poklesu hladiny“. Podle mluvčí Povodí Labe Hany Bendové nejde s poškozeným sektorem jezu hnout, takže přes něj vytéká nadměrné množství vody.

Povodí Labe původně chtělo o délce opravy informovat v pondělí, nakonec tak ale neučinilo s tím, že zatím ve věci není jasno. Před znovunapuštěním zdrže bude třeba provést kontrolu uvízlého plavidla, zda není poškozené. Povodí Labe nevylučuje, že nasedlá jsou i další plavidla. K havárii na jezu došlo v pátek večer.

 

Tagy jez Dolní Beřkovice Povodí Labe Státní plavební správa vltavsko-labská vodní cesta
11 komentářů