Povodí Labe se podařilo zdvihnout pole beřkovického jezu, zdrž je opět plná

Zdymadlo Dolní Beřkovice, ilustrační foto. Pramen: Povodí LabeZdymadlo Dolní Beřkovice, ilustrační foto. Pramen: Povodí Labe

Hradicí prvek byl vztyčen a zaaretován. Nyní bude na zdymadle probíhat kontrola hradicích konstrukcí.

Zdrž labského vodního díla Dolní Beřkovice nedaleko Mělníka je opět plná. Státnímu podniku Povodí Labe se podařilo po pětidenní snaze i s pomocí potápěčů zdvihnout levé pole jezu a vrátit hladinu na původní úroveň. Oznámila to mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

K poruše na hradícím uzávěru levého jezového pole došlo v pátek večer, načež se zdrž vypustila. Kvůli tomu došlo mimo jiné k uvíznutí tlačného remorkéru ve Vraňansko-hořínském kanále. Státní plavební správa následně zastavila lodní provoz na Vltavě (Vraňansko-hořínském kanálu) od soutoku po plavební komoru Hořín (cca 1 km) a na Labi ve zdrži vodního díla Beřkovice (cca 13 km).

Hladina ve zdrži postupně klesla o více než dva metry, kvůli čemuž bylo třeba přesunout říční živočichy ze souše zpět do vody. Nyní je zdrž znovu naplněná. „Obnovení plavebního provozu se předpokládá dnes v odpoledních hodinách po kontrole plavební cesty,“ uvedla Bendová.

Porucha není úplně odstraněna, hradicí prvek byl vztyčen a zaaretován. „Nyní bude na zdymadle probíhat kontrola hradicích konstrukcí,“ doplnila mluvčí.

Postup směrem k obnovení funkce jezu podrobně popsala ve středeční tiskové zprávě.

Tagy jez Dolní Beřkovice Povodí Labe Státní plavební správa vltavsko-labská vodní cesta
3 komentáře