Výpravní budova v Sokolově slouží nově železnici i autobusové dopravě

Nádraží Sokolov. Autor: SŽDCNádraží Sokolov. Autor: SŽDC

Kompletní rekonstrukce nádražní budovy v Sokolově je hotová. Objekt nově slouží jako společný terminál pro cestující železniční i autobusové dopravy.

Kompletní rekonstrukce nádražní budovy v Sokolově je hotová. Objekt nově slouží jako společný terminál pro cestující železniční i autobusové dopravy. Oprava trvala necelý rok, slavnostní otevření se uskutečnilo v úterý.

„Velmi vítám, že se podařilo s městem domluvit na spolupráci a že naše budova bude sloužit cestujícím z vlaku i autobusu. Podobné multifunkční terminály mají velký význam pro konkurenceschopnost veřejné dopravy,“ uvedl náměstek šéfa SŽDC pro modernizaci dráhy Mojmír Nejezchleb. V odbavovací hale jsou nově přepážky pro prodej jízdenek na vlak i autobus.

Rekonstrukce změnila vnitřní dispozice budovy, došlo k proměně toalet, včetně vybudování WC pro handicapované, připravené jsou nové prostory pro doplňkové služby cestujícím. Veřejně přístupné prostory stanice jsou bezbariérové. Budova je nově zateplená, získala podlahové vytápění, má nová okna a zateplený strop. Zároveň došlo k výměně střešní krytiny s částečnou repasí krovu a střešního bednění.

Nádraží Sokolov. Autor: SŽDC

Nádraží Sokolov.
Autor: SŽDC

Investorem stavby byla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), práce za 25,3 milionu korun provedla společnost Swietelsky.

„Každá rekonstrukce starších objektů má svá překvapení. V tomto případě to bylo třeba degradované zdivo, komínové průduchy v nosných zdech a s tím spojené nové statické posouzení nebo utajené trasy rozvodů. Poradili jsme si se vším, byť to bylo pracnější a složitější,“ Miroslav Lovecký ze společnosti Swietelsky.

Město Sokolov současně zajistilo na své náklady sladění barevného řešení fasády levé věže výpravní budovy přilehlé k autobusovému terminálu, která byla rekonstruována v roce 2012.

Tagy nádraží Sokolov SŽDC
14 komentářů