Vsetín vybuduje novou autobusovou točnu, o stávající přijde

Umístění autobusové točny ve Vsetíně. Foto: Městský úřad VsetínUmístění autobusové točny ve Vsetíně. Foto: Městský úřad Vsetín

Nové zázemí bude stát 5,5 milionu korun. Na stávající točnu mohou autobusy zajíždět do konce roku.

Město Vsetín letos chystá na křižovatce před bývalou správní budovou průmyslového areálu někdejší Zbrojovky Vsetín novou autobusovou točnu. Její součástí budou i dvě zastávky.

Důvodem ke stavbě je konec možnosti využívat soukromý pozemek, přes který autobusy dosud jezdily. Autobusy městské hromadné dopravy, jejichž trasa končí před zmíněným průmyslovým areálem, se v současně době před návratem do centra města otáčejí kolem ostrůvku před bývalou správní budovou a tam také mají svou zastávku.

„Projíždějí a zastavují přitom na soukromém pozemku, k němuž se vztahuje dosud platná uživatelská licence pro autobusy městské hromadné a příměstské dopravy. Ta však vyprší v závěru příštího roku a majitel tohoto pozemku již předem deklaroval, že má poté na něm své další investiční záměry,“ uvedl starosta Jiří Růžička.

U točny vzniknou dvě bezbariérové zastávky a dvě stání pro autobusy. Točna vyroste v sousedství stávajících zastávek, na odbočce k hotelu U Vychopňů. „Za účelem stavby jsme již od soukromých vlastníků odkoupili příslušné pozemky. Aktuálně se zpracovává projektová dokumentace, která by měla být hotová na jaře. Se samotnou stavbou, na níž je v městském rozpočtu vyčleněno 6,5 milionu korun, počítáme ve druhém a třetím kvartálu letošního roku,“ upřesnil starosta.

Podle něj by na stavbu točny mělo na ulici Jasenická navázat zřízení zastávkového zálivu s kapacitou dvou autobusů. Využijí je ty, které sem přijíždějí z průmyslového areálu a poté pokračují do centra města. „Tento záliv bude umístěn v místě současného chodníku podél bývalé správní budovy. Díky tomu nebudou autobusy zastavovat v jízdním pruhu a narušovat tak plynulost silničního provozu,“ vysvětlil Růžička.

Při opravě plánuje město opravit i samotnou vozovku v úseku od křižovatky před bývalou správní budovou až po vjezd do průmyslového areálu. Stavba vyjde na 5,5 milionů korun, proběhne v druhé polovině roku.

Tagy MHD Vsetín Vsetín
9 komentářů