Vrty prověří podloží pro modernizaci železnice v Mladé Boleslavi

Jednotka 845 společnosti Arriva vlaky v Mladé Boleslavi. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka 845 společnosti Arriva vlaky v Mladé Boleslavi. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Železnice v Mladé Boleslavi má projít velkou proměnou.

V Mladé Boleslavi začnou odborníci v pátek kvůli plánované rekonstrukci železniční trati mezi zastávkou  Mladá Boleslav město a stanicí Mladá Boleslav hlavní nádraží prověřovat podloží. Na 12 místech kolem trati nechá společnost Afry CZ udělat 15 až 25 metrů hluboké vrty. Mají prověřit například podloží poblíž Slovanky, Ptácké ulice, na Krásné louce nebo v okolí hlavního nádraží. Vrtací práce začnou 25. srpna a potrvají do konce září. Na webu magistrátu o tom informoval Pavel Šubrt.

Prověřování předchází rekonstrukcím stanic Mladá Boleslav město a Mladá Boleslav hlavní nádraží, včetně trati mezi nimi, které chystá Správa železnic (SŽ). „Pro tuto akci pracujeme na dokumentaci pro územní rozhodnutí a dalších navazujících dokumentacích. Záměr projektu jsme předložili Centrální komisi Ministerstva dopravy ČR ke schválení,“ uvedl na dotaz ČTK tiskový mluvčí SŽ Jan Nevola. Stavět by se podle něj mohlo kolem roku 2030. „Záležet však bude na přidělených finančních prostředcích ze strany státu,“ doplnil mluvčí.

Velká proměna železnice v Mladé Boleslavi. Zakázku na přípravu nové tratě získala AFRY CZ

Stanice Mladá Boleslav město má projít kompletní rekonstrukcí a rozšířením, vzniknout by měla například dvě nová nástupiště. „Trať bude zrekonstruována a částečně zahloubena. Přejezd v Ptácké ulici bude nahrazen mostem, postavíme také novou spojku Ptácká a most přes řeku Jizeru, uvedl Nevola. Na hlavním nádraží se počítá s rekonstrukcí celého kolejiště, přibudou nová bezbariérová nástupiště.

Magistrát uvedl, že vrtací práce by neměly přinést výraznější komplikace v dopravě, vrty jsou většinou plánované v zeleni nebo na krajích parkovišť. „Nelze ale vyloučit zvýšenou hlučnost a prašnost v době vrtacích prací. Práce na jednom vrtu bude záležet na konkrétních podmínkách, potrvá několik hodin či například celý den,“ uvedlo město na webu, kde je zveřejněn i přehled všech míst s plánovanými vrty. Na Krásné louce by práce neměly omezit pořádání větších akcí pro veřejnost.

Tagy AFRY CZ geologický průzkum investice do dopravy v regionu Mladá Boleslav Mladá Boleslav Správa železnic
18 komentářů