pruvodce

Vrty pro VRT narazily. Firma začala s geologickým průzkumem pro nový tunel bez povolení

Odvoz vrtné soupravy AZ Geo. Foto: FB města ChlumecOdvoz vrtné soupravy AZ Geo. Foto: FB města Chlumec

Firma po kritice přerušila činnost u Chlumce.

Firma AZ Geo, která pro Správu železnic (SŽ) zajišťuje geologický průzkum před vznikem vysokorychlostní trati a Krušnohorského portálu u Chlumce na Ústecku, zahájila průzkum, aniž dodala projekt na Krajský úřad Ústeckého kraje. Na chybějící dokumentaci upozornilo město Chlumec na svém facebooku. Mluvčí SŽ Dušan Gavenda ČTK dnes informoval, že firma projekt již odeslala a práce prozatím přerušila. Vrtná souprava z místa již odjela.

Jde o další spor ohledně trasování nové vysokorychlostní trati (VRT) z Prahy do Drážďan. „Na můj dotaz, zda by mi zástupci této společnosti mohli předložit příslušná povolení, mi bylo sděleno, že je nyní nemají,“ řekla starostka Chlumce Veronika Srnková. Doplnila, že projekt nebyl projednán ani s vodoprávním úřadem, přestože firma pracovala na pozemku se stanoveným ochranným pásmem vodního zdroje.

Chlumec proto společně s oddělením vodního hospodářství ústeckého magistrátu SŽ vyzval, aby firma geologické práce ukončila, dokud nebude dokumentace dotčeným orgánům doložena. Ve středu technika odjela. Srnkovou pak kontaktoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s tím, že ji bude o dalším vývoji situace informovat.

Pochybení dodavatele

SŽ se s doklady, které jí zhotovitel průběžně poskytuje, seznamuje. „Na základě jejich přezkoumání bylo doposud zjištěno pochybení ze strany dodavatele AZ Geo. Ten měl dodat kompletní zajištění geologického průzkumu, tedy i včetně všech potřebných povolení,“ uvedl Gavenda. „Průzkum byl započat bez splnění povinnosti zaslání projektu na Krajský úřad Ústeckého kraje,“ doplnil. Firma projekt na úřad odeslala v úterý a do doby nabytí příslušných oprávnění práce přerušila. „Správa železnic bude mediovat komunikaci mezi zástupci města a zhotovitelské firmy a uspořádá schůzky, kde bude podáno vysvětlení nastalé situace a prezentován plán dalšího postupu,“ řekl Gavenda. Dodal, že až zhotovitel doplní chybějící podklady, práce budou pokračovat.

Ústecký kraj schválil koridor pro rychlovlaky, starostové chtějí k soudu

Krajští zastupitelé v červnu schválili trasu rychlodráhy navrženou SŽ. Vysokorychlostní trať propojí Prahu přes sever Čech s Drážďany. Proti vybrané trase vystoupili kromě jiných i zástupci Chlumce.

Pětitisícový Chlumec se kvůli tomu obrátí na soud. Po státu požadoval, aby posunul portál Krušnohorského tunelu dál od obydlených oblastí a zrušil odbočku směrem na Teplice, která by přivedla nákladní dopravu. Zástupce České geologické služby Petr Kycl řekl, že posunutí portálu není možné, protože vede přes složité území.

Tagy AZ Geo Chlumec Krušnohorský tunel Správa železnic VRT Praha - Drážďany
86 komentářů