Vleky a lanovky na horách využilo v zimě o deset procent lidí více, chybí obsluha

Stavba lanovky Hofmanky Express v roce 2015. Autor: Skiresort Černá Hora - PecStavba lanovky Hofmanky Express v roce 2015. Autor: Skiresort Černá Hora - Pec

Uplynulá lyžařská sezona byla pro provozovatele lanovek a vleků úspěšná. Turnikety v českých horských střediscích prošlo přes 136 milionů lidí,

Uplynulá lyžařská sezona byla pro provozovatele lanovek a vleků úspěšná. Turnikety v českých horských střediscích prošlo přes 136 milionů lidí, což je o deset procent více než v sezoně 2017/2018. Počet mimořádných událostí se přitom dlouhodobě pohybuje kolem deseti ročně, lidé na českých lanovkách neumírají. Statistiky zveřejnila Asociace lanové dopravy společně s Drážní úřadem, který nad lanovkami a vleky vykonává státní dozor.

Podle prezidenta asociace Jakuba Juračky byla skončená zima lepší než ty předchozí díky větší sněhové nadílce. V provozu tak byly i vleky, které se třeba v minulých zimách ani nerozjely. Stejně jako jiné dopravní obory se ale i vlekaři a provozovatelé lanovek potýkají s nedostatkem personálu. „Obecně v horských střediscích chybějí tisíce lidí,“ říká Juračka. Faktorů je podle něj několik, je to například konkurence továren, tlak rodiny na návrat do města nebo neúcta zákazníků k obsluze lanovek. Průkaz vedoucího provozu lanových drah vlastní 120 lidí, lanových drah je 112.

Asociace a Drážní úřad nicméně ujišťují, že na vysoké míře bezpečnosti české lanové dopravy se nic nemění. „Bezpečnost provozu hlídáme pomocí státních dozorů, které máme na starosti my a obecní úřady obcí s rozšířenou působností,“ uvedl šéf Drážního úřadu Jiří Kolář. Podle něj jsou nejčastější zjištěná pochybení administrativního rázu, k dalším zjištěným závadám patří například neodstraněné náletové dřeviny nebo zhoršený profil při výstupu z lanovky.

Počet mimořádných událostí se dlouhodobě nemění, pohybuje se většinou pod deset ročně. Loni bylo takových událostí devět, letos zatím šest. „Nejvíce je zastoupen faktor nepozornosti cestujících, kdy si rodiče neohlídají své ratolesti,“ řekl Kolář.

Za dobu existence samostatné České republiky naštěstí na lanovce či vleku nedošlo k žádnému smrtelnému úrazu. V tuzemsku je 112 lanových drah a 830 lyžařských vleků.

Návštěvnost českých lyžařských středisek

Sezóna Průchody turnikety
2018/19

136 183 200

2017/18

123 926 762

2016/17

121 538 678

Pramen: ALDR, Centrální registr lanové dopravy ČR

Tagy Asociace lanové dopravy Drážní úřad lanová doprava lanovky vleky
6 komentářů